"Нафтогаз" розпочне модернізацію ГТС власними силами

Поділитися
Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» в рамках проекту модернізації української газотранспортної системи (ГТС) розпочне реконструкцію лінійних споруд газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород за рахунок власних коштів.

Про це повідомили в управлінні зв'язків із громадськістю держхолдингу в понеділок, 11 липня.

"Зважаючи на необхідність забезпечити належний рівень надійності роботи газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, керівництво компанії прийняло рішення щодо фінансування в 2011 році початку робіт за проеком "Реконструкція лінійних споруд газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород (I черга)" за рахунок власних коштів», - йдеться в повідомленні НАК.

За даними прес-служби, обговорення процесу реалізації першочергового проекту реконструкції газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород щодо частини обсягів його фінансування, строків та ступеня готовності сторін до виконання робіт відбулося 7 липня в ході презентації міжнародною компанією Mott MacDonald проміжного звіту за проектом модернізації ГТС України.

Mott MacDonald презентувала представникам "Нафтогазу України", Європейської комісії та міжнародних фінансових організацій проміжний звіт щодо проекту "Попереднє дослідження модернізації системи транзиту і підземного зберігання газу в Україні".

"У звіті висвітлені такі основні питання: сценарії транзиту газу та їх детальна характеристика, економічний і фінансовий аналіз проекту, аналіз ризиків, а також роль України як газотранзитної держави", - уточнюють у прес-службі.

Як було повідомлено, "Нафтогаз України" планує в 2011 році вкласти в реконструкцію ГТС країни 3,1 млрд грн. В оновлення магістральних газопроводів та газорозподільних станцій буде інвестовано 1,22 млрд грн, у реконструкцію компресорних станцій - близько 1,5 млрд грн, на облаштування підземних сховищ газу буде витрачено понад 0,2 млрд грн.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна в середині 2011 року очікує отримати від міжнародних банків $ 308 млн на модернізацію магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. За його словами, це лише частина коштів, що міжнародні банки готові виділити на модернізацію української ГТС.

Роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород стануть першим етапом реконструкції української ГТС за участю міжнародних фінансових організацій.

У 2009 році досягнуто попередніх домовленостей між Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Міжнародною фінансовою корпорацією, Єврокомісією та Україною про виділення $ 1,5-2 млрд на модернізацію української ГТС, проте їхню реалізацію відкладено через затягування з боку Києва реформи газового сектора. Пропускна спроможність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб.м, зокрема в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.

У 2010 році транзит природного газу територією України в країни СНД і Європи становив 98 млрд 602, 49 млн куб. м, що на 2,9% більше, ніж у 2009 році.

Mott MacDonald (головний офіс у Великобританії) - це міжнародна консалтингова компанія, що працює в галузях транспорту, енергетики, охорони водних ресурсів і навколишнього середовища, будівництва, розвитку промисловості, зв'язку, охорони здоров'я та освіти. Mott MacDonald має офіси в Європі, Азії, країнах Тихоокеанського регіону, на Близькому Сході, в Австралії, Новій Зеландії, Африці, Північній і Південній Америці.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом на території України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі