Обама і республіканці досягли компромісу у суперечці про збільшення держборгу США

Поділитися
Президент Барак Обама заявив журналістам у вівторок, що на переговорах з підвищення ліміту американського держборгу досягнуть "деякого прогресу", і підтримав розроблений сенаторами план зі зниження дефіциту бюджету США на $3,7 трлн у протягом 10 років.

"Схема, яку вони запропонували, в цілому відповідає тому, над чим ми працювали тут у Білому домі", - сказав Б.Обама, попередивши, що часу на "символічні жести і позування" вже не залишилося (напередодні рейтингове агентство Moody's повідомило, що допускає дефолт за держоблігаціями Мінфіну США, поставивши рейтинг країни на перегляд з можливістю зниження).

Він повідомив, що переговори між республіканцями і демократами за компромісного бюджетному плану, що проходили у Білому домі, на цьому тижні відновляться.

План, розроблений групою із шести сенаторів з обох партій, передбачає негайне урізання бюджетних витрат на $500 млрд.

Передбачається також реформування системи медичного страхування з метою скорочення в майбутньому бюджетних видатків за цією статтею, внесення змін до податкового кодексу з метою скасування низки пільг (за рахунок цих заходів передбачається отримати доходи на $1 трлн) і стабілізація рівня держборгу США до 2014 року.

Багато елементів плану поки залишаються незрозумілими, республіканці ще не висловили підтримку законопроекту, і робота над ним може затягнутися. Республіканці, як відомо, виступають проти будь-якого підвищення податків.

У той же час лідер республіканської більшості у палаті представників Ерік Кантор висловився про план у цілому схвально, хоча і з застереженнями: "Хоча є незрозумілі елементи і потрібні подробиці, цей двопартійний план, здається, включає в себе конструктивні ідеї щодо того, що робити з нашим обов'язком".

У будь-якому випадку у плану, який включає в себе багато складних елементів, мало шансів бути схваленим у незайманому вигляді, зазначає The Wall Street Journal.

Поява компромісного плану, незважаючи на цейтнот, створює основу для прийняття Конгресом рішення про підвищення ліміту держборгу США до 2 серпня. В іншому випадку країні загрожує короткостроковий дефолт, підвищення процентних ставок і параліч держапарату.

Тим часом Палата представників, контрольована республіканцями, схвалила у вівторок односторонній законопроект, приречений на провал у Сенаті, зі зниження витрат на $6 трлн.

Документ передбачає також внесення поправки до Конституції про обов'язковість збалансованого бюджету. На початку тижня Білий дім заявив, що в будь-якому випадку накладе вето на цей план.

Лідерами Сенату розглядається також ще один запасний варіант, проте поки він не знаходить підтримки у республіканців, повідомляє The Wall Street Journal.

За опитуванням Wall Street Journal / NBC News poll, 38% американців зараз підтримують підвищення ліміту держборгу, 31% виступають проти такого рішення. Місяць тому розклад сил був протилежним: 39% "проти" і 28% "за" підвищення.

У даний час ліміт розміру держборгу США встановлено на рівні $14,3 трлн. З 1980 року ліміт підвищувався в цілому 39 разів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі