Мінфін прагне отримати контроль над аудиторськими компаніями

Поділитися
Коли кількість аудиторів скоротиться, галузь монополізується, і ціни на послуги зростуть.

Зокрема, розроблений документ спрямовано на посилення функцій контролю з боку Мінфіну. Воно може отримати право затверджувати порядок сертифікації аудиторів та ведення реєстру (зараз це належить до повноважень Аудиторської палати), без чого неможливо здійснення професійної діяльності. Окрім того, буде створено комітет з контролю якості аудиторських послуг, діяльність якого також буде регламентуватися чиновниками. Представники Мінфіну зможуть контролювати дотримання учасниками ринку стандартів аудиту та вимагати інформацію про "кількість та якість ресурсів, витрачених на проведення аудиту, і отриману винагороду", пише газета "Коммерсантъ-Украина".

Компанії, що аудіюють, зокрема, публічні акціонерні товариства, банки, страхові компанії, учасників фондового ринку, будуть перевірятися членами комітету не рідше одного разу на п'ять років. Відмова від надання необхідних для перевірки даних або несплата щорічного внеску на утримання комітету (у розмірі мінімальної зарплати) стане приводом для виключення аудиторської компанії з реєстру.

Таким чином, законопроект різко звузить повноваження Аудиторської палати. Більшість її членів будуть призначатися міністром фінансів, решта - професійними організаціями та з'їздом аудиторів. Однак якщо термін повноважень представників аудиторів буде обмежений п'ятьма роками, то для призначених урядом терміни не визначено.

Проте у Мінфіні відмовляються визнати авторство законопроекту. Віце-президент Союзу аудиторів України Михайло Кропивко запевнив видання, що має у своєму розпорядженні копію електронного листа Мінфіну, що містить текст даного документа, яка спрямована на адресу Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів для обговорення. У федерації також підтвердили, що члени методологічної ради при Мінфіні (близько 30 осіб) також отримали ці поправки.

Учасники ринку називають пропозиції чиновників "спробою одержавлення сфери".

"Законопроект не можна впроваджувати в життя - він передбачає державне регулювання галузі. Ми повинні орієнтуватися на міжнародні стандарти, а не віддавати право Мінфіну вирішувати, хто буде працювати на ринку, а хто - ні", - обурюється голова правління Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів, генеральний директор аудиторської фірми 'Аксьонова та партнери' Олена Макєєва.

М.Кропивко вважає, що законопроект спрямований на "боротьбу за управління і переділ аудиту". Якщо цей документ буде прийнято, кількість аудиторів зменшиться (зараз в Україні близько 2 тис. аудиторів - фізичних та юридичних осіб). "Коли галузь скоротиться, вона монополізується, і ціни на послуги зростуть. Голова Аудиторської палати, наприклад, заявляв, що його метою є звести кількість суб'єктів аудиту до 500. Він вважає, що цього вистачить", - говорить М.Кропивко.

Віце-президент Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів Дмитро Алексєєнко впевнений, що тотального держрегулювання в галузі бути не повинно. Але й зараз роботу ринку не назвеш адекватною - більшість повноважень сконцентровано Аудиторською палатою, яка і контролює суб'єктів бізнесу, і виносить дисциплінарні рішення, каже він. "Галузь потрібно реформувати, адже українських аудиторів на допускають на європейський ринок. Нехай палата визначає політику у сфері, а, наприклад, сертифікацією, контролем за якістю повинні займатися професійні організації", - пояснив Д.Алексєєнко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі