Обама заявив про можливий дефолт і звинуватив республіканців

Поділитися
© chelyabinsk.slanet.ru
Президент США Барак Обама звинуватив консервативне крило Республіканської партії у підриванні угоди, покликаної не допустити дефолту. За словами голови держави, американський уряд може оголосити дефолт у зв'язку з неможливістю виплати за своїми борговими зобов'язаннями.

Відповідну заяву Б.Обама зробив у телеефірі напередодні ввечері, після того, як спочатку республіканці, а потім демократи подали свої програми з уникнення дефолту.

Як очікується, до 2 серпня позики США досягнуть встановленої законом межі у 14,3 трлн дол, і у Білого дому та конгресу залишився один тиждень на те, щоб домовитися про підвищення максимального рівня боргу країни.

Виступаючи у Білому домі, Б.Обама заявив, що республіканці готові погодитися на підвищення рівня боргу тільки за умови різкого скорочення бюджету, тоді як він наполягає на тому, що бюджетні скорочення повинні супроводжуватися збільшенням податків для багатих американців.

«По суті справи, республіканці у палаті представників дали зрозуміти, що вони проголосують за те, щоб Америка уникла першого у своїй історії дефолту, тільки якщо ми погодимося з їхньою програмою, яка передбачає лише глибокі скорочення бюджетних витрат», - заявив Барак Обама.

Питання про підвищення максимального рівня боргу зазвичай не викликало серйозних суперечок у конгресі США, але в поточному році республіканці відмовляються прийняти збільшення боргу без серйозних скорочень бюджетного дефіциту.

При цьому республіканці виступають категорично проти введення нового прибуткового податку, а демократи мають намір зберегти соціальні програми для бідних і літніх американців і державну пенсійну систему.

Відразу після Б.Обами зі зверненням до нації виступив і республіканець Джон Бейнер. Він звинуватив американського президента в тому, що той хоче отримати «незаповнений чек» для покриття бюджетного дефіциту, і заявив, що часи необмежених витрат для американської адміністрації закінчилися.

Переговори між Б.Обамою і лідерами республіканців і демократів у палаті представників і сенаті про підвищення максимального рівня боргу країн і скорочення дефіциту бюджету тривають вже кілька тижнів. При цьому вони неодноразово заходили у глухий кут і переривалися.

У разі, якщо учасникам переговорів і вдасться виробити компромісний план, то для того, щоб цей план набув чинності, він повинен бути схвалений обома партіями і обома палатами конгресу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі