Допомога Греції затримується через питання про заставу

Поділитися
Європейські політики поки не досягли прогресу у вирішенні несподівано виниклого питання щодо надання забезпечення по кредиту, який буде надано Греції, повідомляє The Wall Street Journal.

На наданні забезпечення, поставивши під питання всю вже узгоджену схему допомоги Греції, наполягає Фінляндія. Переговори з цього питання країни ЄС спочатку планували завершити до вихідних.


Першу пропозицію, згідно з якию кредит, наданий з боку Фінляндії, гарантувався б коштами інших країн ЄС, було відкинуто.

"Видається, що можливим варіантом є або гарантія для всіх країн, або ні для однієї з країн", - сказав газеті інформований європейський чиновник.

Вивчається також питання щодо гарантування кредиту нерухомістю, що належить грецькій державі. Проте Афіни категорично проти такого варіанту, розглядаючи це як загрозу національному суверенітету і цілісності країни, пише WSJ.

За відомостями Financial Times, в п'ятницю на рівні робочої групи буде обговорюватися можливість гарантування кредиту акціями компаній і банків, нерухомістю, що належать уряду Греції. Водночас конкретно поки не зрозуміло, які це можуть бути активи.

Великі держкомпанії вже включені Грецією в програму приватизації, яка є умовою надання країні фінансової допомоги з боку ЄС і МВФ. Також, попереджають аналітики, внесення будь-яких держактивів у заставу може привести до дефолту по суверенних облігаціях Греції, тому що буде означати зміну черговості кредиторів і, таким чином, умов випуску паперів.

Хоча на Фінляндію припадає лише 2% від загального пакету допомоги Греції, що становить 110 млрд євро, загальноєвропейський кредит, без якого Грецію чекає неминучий дефолт, не може бути виділений без його схвалення всіма 17-ма країнами ЄС.

Рішення про виділення нових кредитів Греції з Європейського фонду фінансової стабільності та підвищення гнучкості цього фонду були прийняті на липневому саміті ЄС і для набуття чинності мають бути схвалені парламентами країн-членів.

Водночас у ці рішення, щоб винести їх на розгляд парламентів, тепер має бути включене нове положення, що стосується механізму забезпечення кредитів, на якому категорично наполягає Фінляндія.

Представники Єврокомісії розраховують, пише WSJ, що домовленість про форму забезпечення буде досягнута до кінця місяця.

У результаті виборів у квітні в парламенті Фінляндії третя найбільша фракція сформувала націоналістичну партію "Справжні фіни", яка різко виступає проти фінансової підтримки Греції та Португалії.

Соціал-демократи, що посіли друге місце, також критикують дії ЄС і погодилися увійти в урядову коаліцію тільки за умови, якщо Фінляндія отримає забезпечення за кредитами, що надаються Греції та іншим країнам ЄС. Лідер соціал-демократів Ютта Юрпілайнен стала міністром фінансів країни.

На тлі невизначеності прибутковість облігацій Греції зросла в четвер до рекордного рівня.

Як повідомляє агентство Bloomberg, прибутковість десятилітніх бондів підскочила до 18,50% річних, що є рекордом для єврозони. Прибутковість дворічних грецьких бондів, що досягли рекорду в середу, знаходиться на рівні 43%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі