Могильов попросив Азарова відновити розсилання «листів щастя» (документ)

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов звернувся з листом до прем'єр-міністра Миколи Азарова, в якому просить уряд відновити практику розсилання так званих «листів щастя», визнаних незаконними Конституційним судом.

Як відомо, у 2008-2009 роках Державтоінспекція використовувала радар «Візир» нібито в

«автоматичному» режимі. Співробітники ДАІ ховалися за кущами, фотографували автомобілі, а потім поштою розсилали штрафи. Тоді незаконність таких штрафів довів у суді «Дорожній контроль», а влітку 2009-го було опубліковано припис Генеральної прокуратури України, що забороняє такі дії співробітників ДАІ. Пізніше Конституційний суд розглянув норми Кодексу про адміністративні правопорушення, на основі яких писалися «листи щастя», і визнав їх антиконституційними.

На сьогодні ДАІ не має права знімати автомобілі та на основі таких фотографій штрафувати власника транспортного засобу, який дане порушення міг і не робити, а отримував листа лише тому, що він володіє авто.


Однак МВС не влаштовує такий стан речей, і у своєму листі А.Могильов просить внести зміни до законів з метою легалізувати заборонену судом практику.

Разом з тим, з точки зору законодавства прохання А.Могильова реалізувати неможливо. У своєму рішенні КСУ спирався на те, що згідно зі ст. 61 Конституції «юридична Відповідальність особи має індівідуальній характер».

Окрім того, ст. 33 КУпАП говорить наступне: «при накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність».

Таким чином, власник транспортного засобу не може бути оштрафований за те, що хтось інший перевищив швидкість на його автомобілі.

На сьогодні, поки суд не підтвердив законність рішення ДАІ, людина не вважається правопорушником і не зобов'язана платити штраф. Окрім цього, забрати гроші після оплати не так просто.


У МВС, очевидно, розраховують на те, що бюрократична система зламає бажання водіїв забирати свої гроші у випадку скасування штрафу в суді. На даний момент і так невелика кількість автомобілістів намагається оскаржити постанову ДАІ. А після таких змін 99% водіям буде легше на місці розрахуватися з інспектором.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі