Від зростання акцизів на паливо виграє «Нафтогаз»

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Зростання акцизів, а отже, і цін на нафтопродукти дуже вигідне «Нафтогазу Україну».

За оцінними даними (точні НАК чомусь не оголошує), у держкомпанії на балансі знаходиться близько 100 тис. тонн світлих нафтопродуктів, які вона справила на Лисичанському НПЗ в рамках формування так званого стабілізаційного фонду нафтопродуктів.

Компанія виставляє ці обсяги на відкриті аукціони, і, відповідно, заявлені нею ціни можна вважати певного роду індикативом. Поки, щоправда, торгівля йде не дуже жваво, що дає змогу вважати ціни НАКу завищеними. Однак при зростанні оптових цін після збільшення акцизів держкомпанія має опинитися «у ринку».

Якщо ж брати ціновий рівень, заявлений «Нафтогазом» на останньому аукціоні 31 серпня, - бензин А-95 по 12700 грн./т і ДП по 10200 грн./л, то за середнього залізничного тарифу 250 грн./т і «валової» маржі АЗС на рівні 1 грн./л виходить, що цей продукт на колонці має коштувати 10,77 і 9,70 грн./л відповідно. Загалом «наківську» ціну можна вважати хорошим індикативом для таких розрахунків.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Сергія Куюна «Вигідний захист».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі