Арбузов: НБУ розширює коридор коливань курсу не до 5%, а до 2,5%

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Голова Національного банку України Сергій Арбузов заявляє, що поширена раніше інформація про розширення меж можливих коливань курсу долара до гривні було трактовано неправильно, і замість 5% розширення планується всього на 0,5 п.п. - З 2% до 2,5%.

Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна».

Нагадаємо, що на початку серпня інформагентства з посиланням на слова першого заступника голови НБУ Юрія Колобова повідомили, що рамки курсових коливань буде розширено до 5%.

Проте, коментуючи для ZN.UA дане питання, С.Арбузов заявив:

«Це було помилкове трактування його слів. Ю.Колобов говорив про збільшення коридору коливань від 2 до 2,5%. А не від 2 до 5%. Нерозумно було б заявляти про те, що ми плануємо робити такий вибір хоча б тому, що нинішні коливання не перевищують 0,5%».

Нагадаємо, що востаннє курсовий коридор публікувався в основах грошово-кредитної політики на 2007 рік і пеердбачав коливання у 6% від 4,95-5,25 грн/$.

Однак після ревальвації гривні навесні-влітку 2008 року рада НБУ вилучила з документа прогноз курсу. А документ на 2011 рік прийнято не було, тому що рада НБУ не збиралася з березня 2010 року.

Як писало раніше ZN.UA, НБУ пішов на такий крок у контексті реалізації раніше досягнутих угод з МВФ про підвищення гнучкості курсу.

Нагадаємо, що раніше у рамках реалізації зобов'язань щодо лібералізації та підвищення волатильності валютного ринку України Національний банк дозволив банкам змінювати валютні курси протягом дня.

Один з перших кроків у цьому напрямку, який викликав хвилю обговорень на ринку, НБУ зробив ще наприкінці минулого року. Тоді регулятор випустив схожу постанову, однак як виявилося це була «помилкова тривога». Зокрема, як пояснив в інтерв'ю ZN.UA голова НБУ Сергій Арбузов, у регулятора було дві постанови, що встановлюють обмеження щодо маржі в обмінних пунктах протягом дня. Одну з них (постанова №462) НБУ і скасував, роз'яснивши потім, що до зміни курсу вона не мала відношення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі