НБУ констатує зростання тіньового ринку готівкової валюти

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк України (НБУ) констатує зростання ринку тіньової готівкової валюти в Україні. Про це в ексклюзивному інтерв'ю ZN.UA розповів голова НБУ Сергій Арбузов.

За його словами, рівень формування позабанківського капіталу сьогодні можна порівняти з рівнем енергетичного імпорту (за даними голови НБУ, у минулому році на готівковий ринок пішло близько $10 млрд).

«Ми цю ситуацію знаємо і ретельно аналізуємо. Але тут є дві новини. Погана - цей ринок росте. Але черг в обмінниках немає, і резерви Нацбанку не знижуються, а ростуть. І це хороша новина», - зазначає голова НБУ.

За словами С.Арбузова, у цей процес роблять свою внесок як населення, так і тіньовий сектор, але відстежити, яка їх частка припадає на позабанківську купівлю валюти, дуже складно.

Голова НБУ також розповів і про методи боротьби з цими процесами: «Як боремося? Перш за все, при перевірках. Ми вже провели спеціальне дослідження-хронометраж і розуміємо, скільки може зробити операцій один касир протягом робочого дня, і за наявності «аномалій» вимагаємо пояснення від банків».

При цьому він поскаржився, що порушення закону у цих операціях виявити зусиллями тільки одного відомства практично неможливо: якщо вони і відбуваються, то без формальних порушень чинного законодавства.

Нагадаємо, що ще з кінця минулого року практично щомісяця йде досить великий відтік валюти в готівку. При цьому аналітики губляться в здогадках і не можуть пояснити, що відбувається.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі