Голові Апеляційного суду Криму пред'явлено звинувачення

Поділитися
Прокуратура Криму підтвердила пред'явлення звинувачення голові Апеляційного суду Криму Сергію Луніну. За інформацією джерела "Центру журналістських розслідувань" в прокуратурі С. Луніну пред'явлено обвинувачення за двома статтями Кримінального кодексу - за перевищення службових повноважень і порушення в сфері охорони державної таємниці.

За інформацією "Центру", з 15.00 С. Лунін перебуває в прокуратурі, куди його запрошено як свідка. Згідно зі статтею 126 Конституції України, яка гарантує незалежність і недоторканність суддів, «суддя не може без згоди Верховної Ради бути затриманий чи заарештований до винесення обвинувачувального вироку судом».

Джерело в прокуратурі Криму також повідомило, що дії старшого слідчого прокуратури АРК О. Морозова, за постановою якого здійснбвали обшук і вилучення документів у Апеляційному суді Криму 9 вересня, були правомірними.

«Обшук проводився у відділі кадрів, серверній та інших службових приміщеннях, а не в кабінетах суддів. Тому постанова суду в даному випадку не потрібна. Для цього достатньо постанови слідчого», - сказав співрозмовник «Центру».

Як повідомляли в п'ятницю, 9 вересня, в Апеляційному суді АРК відбулися обшуки та вилучення документів, які здійснював старший слідчий прокуратури Криму Олексій Морозов у супроводі бійців СБУ в масках.

Як повідомили «Центру» співробітники суду, вилучення документів здійснили у відділі кадрів, секретній частини і в серверній, де зберігається електронний архів суду.

Голова Апеляційного суду С. Лунін перебував у цей час у Києві, про причини обшуку йому нічого не було відомо.

За словами С. Луніна, обшук у суді можуть здійснювати тільки за постановою суду, проте «жодним судом така постанова не виносилась».

У Судовій Асоціації України обшук в Апеляційному суді Криму називають незаконним і вважають спробою тиску на його голову С. Луніна.

Про це йдеться в заяві Судової Асоціації України «Фундація сприяння правосуддю», розповсюдженій сьогодні.

«Є всі підстави вважати, що наведені дії правоохоронних органів є спробою тиску на голову суду, члена правління Судової Асоціації України - Луніна С. В. з метою дискредитувати його як керівника судової установи і суддю», - йдеться в заяві Асоціації.

Судова Асоціація України закликає генерального прокурора Віктора Пшонку та голову СБУ Валерія Хорошковського терміново перевірити законність дій працівників органів прокуратури та СБУ в Автономній Республіці Крим та «зупинити свавілля, яке відбувається стосовно Апеляційного суду АРК, його голови та співробітників».


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі