Найняті "Нафтогазом" британські аудитори оцінили модернізацію української ГТС у $3,2 млрд

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Консалтингова компанія Mott MacDonald оцінює вартість модернізації української газотранспортної системи у $3,2 млрд.

Такі дані проміжного звіту за проектом модернізації ГТС були оприлюднені керівником британського відділу нафтогазового підрозділу Mott MacDonald Азфар Шаукат під час міжнародної конференції "Україна - ЄС: на шляху до єдиного енергетичного ринку" в Києві у четвер, 29 вересня.

На модернізацію українських газопроводів необхідно близько $2,8 млрд, ще $0,4 млрд - на модернізацію підземних сховищ газу країни.

Такий сценарій передбачає щорічне транспортування 110 млрд куб. м газу при максимальному завантаженні магістральних трубопроводів 140 млрд куб. м.

Як повідомлялося, на минулому тижні заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун оцінив обсяг необхідних інвестицій у реконструкцію і модернізацію пріоритетних об'єктів ГТС України у $5,3 млрд.

Україна офіційно оголосила про старт модернізації ГТС влітку поточного року. Першим етапом реконструкції української ГТС за участю міжнародних фінансових організацій стануть роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. Перший етап реконструкції української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород розраховано на три роки. Загальний обсяг інвестицій у перший етап складе $538,87 млн, у тому числі власні кошти "Нафтогазу України" - $230,87 млн, кредитні кошти - $308 млн (за $154 млн від ЄБРР і ЄІБ).

У 2009 році досягнуто попередніх домовленостей між Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Міжнародною фінансовою корпорацією, Єврокомісією та Україною про виділення $1,5-2 млрд на модернізацію української ГТС, проте їх реалізацію було відкладено через затягування Києвом реформи газового сектора.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі до країн Європи 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

У 2010 році транзит природного газу по території України до країн СНД і Європи склав 98 млрд 602,49 млн куб. м, що на 2,9% більше, ніж у 2009 році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі