Кабмін схвалив законопроект про ратифікацію угоди з Азербайджаном про транзит нафти

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд України схвалив законопроект про ратифікацію угоди з урядом Азербайджану щодо співробітництва у сфері транспортування нафти територією України, повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха журналістам у Києві в середу, 9 листопада.

"Це міжурядова угода, яка визначає рамкові умови роботи. Йдеться про потенційні обсяги транзиту територією України азербайджанської нафти. Українська сторона забезпечить потужності для транзиту у різних напрямках", - сказав він.

Заступник міністра нагадав, що двосторонню угоду з Азербайджаном про транспортування нафти було підписано ще у січні поточного року під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі. "Азербайджан її вже ратифікував, і ми нарешті виносимо на ратифікацію цей договір", - уточнив В.Макуха.

За його словами, ставки, обсяги та напрямки транзиту будуть окремо обумовлюватися господарюючими суб'єктами.

Як повідомлялося, на початку жовтня заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех заявив, що у міжурядовій угоді з Азербайджаном йдеться про готовність України забезпечити прокачування до 16-20 млн тонн азербайджанської нафти по своїй території, у тому числі транзитом - до 13-17 млн тонн.

За його словами, документ передбачає транспортування до 3 млн тонн азербайджанської нафти по внутрішніх маршрутах, а також до 5 млн тонн у західному напрямку (Угорщина, Словаччина, Чехія) та до 8-12 млн тонн у напрямку Білорусі.

Перевалювання нафти планується здійснювати через морський торговий порт "Південний" (Одеська обл.), а прокачуванням займеться монополіст з транспортування нафти у країні - ПАТ "Укртранснафта".

Голова правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко у середині вересня оприлюднив плани з транспортування азербайджанської нафти через нафтопровід Одеса-Броди і одну з гілок нафтопроводу "Дружба" на НПЗ у Кралупах (Чехія), а також через Одеса-Броди і "Дружбу" на Мозир з подальшим її транзитом по білоруській гілці "Дружби" в напрямок Плоцька (Польща).

Окрім того, у 2011 році через територію України в напрямку Мозиря (Білорусь) вже протранспортовано понад 900 тис. тонн азербайджанської нафти.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, у 2010 році постачання нафти з Азербайджану до України зросли в 2,1 рази у порівнянні з 2009 роком - до 1,614 млн тонн. За підсумками січня-вересня 2011 року ці постачання скоротилися на 44,2% - до 704,7 тис. тонн. У даний час азербайджанська нафта переважно переробляється на потужностях Кременчуцького НПЗ ("Укртатнафта", Полтавська область).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі