НБУ візьме китайський юань в резерви

Поділитися
Національний банк України (НБУ) має намір ввести у золотовалютні резерви китайський юань. З цією метою регулятор домовився з центробанком Китаю про проведення свопів гривня/юань, щоб тримати у резервах до 30% українсько-китайського товарообігу ($2,5 млрд). Банкіри підтримують ініціативу НБУ, пояснюючи його дії посиленням кризи в єврозоні.

У рамках візиту української делегації до Китаю, що завершився минулого тижня , представники Нацбанку України домовилися з Народним банком Китаю про проведення свопів у національних валютах. У результаті Україна стане 12-ю країною, яка буде робити свопи з Китаєм.

Як розповіло джерело в НБУ, китайська влада готова проводити своп-операції на весь обсяг товарообігу між двома країнами. При цьому НБУ погодився на переведення в юань тільки третини розрахунків. «Поки що ми будемо тримати близько $2,5 млрд в юанях (що складе 7,3% резервів НБУ, - ред.), а там видно буде», - сказав чиновник Нацбанку, якого цитує
"Коммерсантъ-Украина".

Експерти стверджують, що зменшення частки доларів і євро в резервах НБУ виправдано з урахуванням кризи, що розвивається в Європі. Так, зараз багато країн намагаються уникнути превалювання долара у своїх резервах, бо не вважають його єдиною резервною валютою. При цьому банкіри також нагадують, що в євро наразі не найкращі часи, і все більше розрахунків будуть відбуватися в інших валютах.

Банкіри нагадують, що Нацбанк вже заявив про підтримку рублевих контрактів за газ, а значить - рубль буде в резервах. Юань також не повинен стати виключенням, вважають вони. Більше того, прогнозують банкіри, для заміщення долара і євро в резервах НБУ незабаром можуть з'явитися й інші кандидатури.

За даними Держстату, обсяг імпорту товарів з Китаю до України в минулому році склав $4,7 млрд, експорту українських товарів - $1,31 млрд. За січень-серпень імпорт зріс на 42% - до $3,93 млрд, а експорт - на 62 %, до $1,26 млрд. Україна розраховує збільшити товарообіг, зокрема завдяки кореспондентським угодам між Банком Китаю та Укрексімбанком.

До 1 листопада резерви НБУ склали $34,16 млрд, з яких $32,49 млрд - у валюті. За словами представників НБУ, близько 45% суми знаходяться у доларах США, 34% - у євро, 4,6% - в монетарному золоті. Переведення в юані $2,5 млрд складе 7,3% резервів НБУ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі