Угорщина попросила фінансової підтримки в ЄС і МВФ

Поділитися
© novostiua.net
Угорщина звернулася до Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням про надання фінансової підтримки. Керівництво країни направило запити, в яких йдеться, що влада розгляне будь-яку підтримку як застережний засіб.

Угорщина намагається уникнути зниження свого довгострокового кредитного рейтингу, який у даний час лише на один ступінь вище неінвестиційної «сміттєвої» категорії. При цьому три головних рейтингових агентства (Moody's, Fitch і Standard&Poor's) оцінюють кредитоспроможність Угорщини на вкрай низькому рівні, а два з них (Fitch і S&P) вже помістили рейтинги країни до списку на перегляд з можливістю зниження. Окрім того, угорська національна валюта форинт подешевшала більше за всі валюти у світі з початку II півріччя.

Вперше з непереборними труднощами Будапешт зіткнувся у розпал кризи 2008 року. Тоді Угорщині вдалося заручитися фінансовою підтримкою від МВФ і ЄС на загальну суму у 15,7 млрд євро. В обмін угорці пообіцяли скоротити дефіцит бюджету і покращити стан державних фінансів.

Трохи більше половини з цього кредиту було взято, однак після зміни влади у 2010 році новий уряд вирішив відмовитися від зовнішньої допомоги. Замість цього було вирішено боротися з кризою за рахунок внутрішніх ресурсів - наприклад, введення нового податку для банків, телекомунікаційного та енергетичного сектору, а також націоналізації пенсій майже на 11 млрд євро, які знаходилися раніше в управлінні приватних пенсійних фондів.

Станом на кінець вересня держборг Угорщини зріс до 82% від ВВП (проти 75% влітку цього року).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі