У Португалії - один із найграндіозніших страйків в історії країни

Поділитися
© gorod.lugansk.ua
У Португалії припинено повітряне сполучення і роботу громадського транспорту у зв'язку з 24-годинним страйком проти заходів жорсткої економії.

Першими у ніч на четвер, 24 листопада, на страйк вийшли авіадиспетчери та працівники лісабонського метро. Очікується, що протягом дня до них приєднаються сотні тисяч португальців, включаючи викладачів і працівників охорони здоров'я.

Масовий страйк - рідкісна подія для Португалії, і нинішня акція обіцяє бути однією з найграндіозніших в історії країни.

Наступного тижня у парламенті Португалії має відбутися голосування за планом зниження бюджетного дефіциту, як того вимагають Євросоюз та МВФ в обмін на пакет фінансової допомоги. Уряд планує провести значні скорочення у всьому громадському секторі, включаючи охорону здоров'я і навіть збройні сили.

Планується також підвищити податки, скасувати різдвяні та відпускні преміальні, які для багатьох працівників громадського сектору дорівнювали місячній зарплаті, а також дозволити приватним компаніям продовжити на 30 хвилин робочий день без додаткової оплати.

Багато португальців були шоковані масштабами бюджетних скорочень, і дві провідні профспілки країни, що об'єднують більше мільйона осіб, прийняли рішення про проведення загального страйку.

Тим не менше, без усіх цих заходів економії влада Португалії не може розраховувати на пакет допомоги у розмірі 78 млрд євро.

Рівень безробіття у країні вже перевищив 12%, а у 2012 році за прогнозами очікується новий економічний спад, тому у консервативного уряду прем'єр-міністра Педро Пассоса Коельо просто не залишається місця для маневру.

Саме бюджетні скорочення стали причиною падіння уряду соціалістів, після чого П.Коельо і став прем'єром. Його правляча коаліція має більшість у парламенті, і очікується, що в ході голосування бюджет на 2012 рік буде схвалено.

Португалія стала третім після Греції та Ірландії одержувачем пакету екстреної допомоги, однак подальші транші може бути затримано, якщо країна не виконає запланованих показників щодо зниження бюджетного дефіциту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі