Банки різко збільшили запаси вільної гривні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків на ранок другого грудня зросли до 21,3 млрд грн. Про це свідчать дані НБУ, опубліковані на його офіційному сайті.

Це максимальний показник за останні півроку - з 7 червня. При цьому за останній день залишки коштів зросли одразу на 3,8 млрд. грн.
Нагадаємо, ще два тижні тому фінустанови відчували справжній грошовий голод - залишки на коррахунках перебували на рівні 9,9 млрд грн. Це один з найнижчих показників за останні п'ять років.
Причина зростання ліквідності банківської системи - регуляторні нововведення Нацбанку. Так, з 30 листопада набула чинності постанова № 407, згідно з якою на окремому рахунку НБУ необхідно буде тримати тільки 70% обов'язкових резервів (ці кошти, по суті, «заморожені»). Інші 30% можна буде зберігати на кореспондентському рахунку банку.
Нагадаємо, раніше на окремий рахунок НБУ перераховувалися всі 100% резервів.
Як повідомляло ZN.UA, найжорсткіше за останні п'ять років грошове «голодування» українські банки зазнали на початку вересня, коли залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків (на ранок 8 вересня) впали до 9,39 млрд. грн. Це мінімальний показник з 26 вересня 2006 року.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі