FT: Путін втратив свою монополію на ухвалення рішень

Поділитися
© ГУ МНС в м.Києві
Ще кілька місяців тому Володимир Путін розглядався як безперечний кандидат на двох найближчих президентських виборах у Росії, проте слабкі показники «Единой России» на останніх виборах до Держдуми поставили під сумнів політичне майбутнє нинішнього прем'єра, пише Financial Times.

Як відзначає видання, деякі аналітики тепер сумніваються навіть в тому, що прем'єр зможе стати президентом уже в першому турі запланованих на березень виборів. «Якщо голосування пройде чесно, буде потрібен другий тур, - пророкує політолог Володимир Прибиловський. - Хоча, звичайно, вони не захочуть, щоб голосування було чесним».

При цьому газета визнає, що більшість спостерігачів вірять, що у Путіна не буде проблем з переобранням, враховуючи відсутність гідної альтернативи. Однак нинішні слабкі результати «Единой России» разом з численними свідченнями порушень на виборах позбавляють режим аури непереможності, яка була у нього протягом довгого часу, зазначає газета, яку цитують «Ведомости».

Інші думські партії відчувають слабкість «Единой России», вважає видання. Воно цитує Олексія Митрофанова з партії «Справедливая Россия», яка збільшила своє представництво в Думі під час цих виборів із 38 до 64 місць. «Якщо всі тепер об'єднаються проти "Единой России", це дасть нам колосальні можливості», - говорить Митрофанов.

«Поки що тільки обговорюється теоретична можливість цього, однак це те, над чим міркують всі партії», - додає він.

«50% - це прекрасно, проте мова йде про низхідний тренд, - говорить FT Маша Ліпман, політичний аналітик з Центру Карнегі у Москві. - Путін залишається домінуючою політичною фігурою, проте він втратив свою монополію на процес прийняття рішень».

«Зрозуміло, що інші партії тепер будуть міркувати, чи є лояльність найкращою стратегією», - додає вона.

FT вважає, що Путін втрачає підтримку не тільки населення, але й бізнес-еліти, якій не подобається зміцнення позицій знайомих прем'єра. Навіть колись відносно лояльні бізнесмени починають ставити питання про характер відносин між прем'єром і його оточенням. «Навіщо Путін повертається? - запитує в бесіді з кореспондентом FT великий російський банкір. - Щоб ці люди могли продовжувати займатися тим, чим займаються? Він повинен робити щось інше. Ось у чому проблема».

Путін був «недоторканним», говорить банкір. Він був «тефлоновим президентом, до якого ніщо не чіплялося». «Тепер ситуація розвернулася на 180 градусів: що б він не робив, це сприймається негативно. Це патова ситуація, з якої буде дуже складно вибратися».

«Очевидно, що легітимність цього режиму падає, - говорить мільярдер Михайло Прохоров. - Якщо нічого не змінювати, система завалиться сама по собі. Вона не протягне наступні п'ять років».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі