Регіонали мають намір продовжити мораторій на продаж землі до 2013 року

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Мораторій на продаж земель сільського господарського призначення планується продовжити до 2013 року.

Про це заявив на брифінгу голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калєтнік (фракція Партії регіонів).

Він зазначив, що в комітеті доопрацьовано для розгляду в першому читанні проект закону «Про ринок земель».

За його словами, у законопроекті передбачено запровадження ринку земель з січня 2013 року. При цьому у законопроекті пропонується, щоб покупцями землі були тільки громадяни України і держава. «Держава виступає покупцем у статусі органів місцевого самоврядування та органів місцевої влади», - додав він.

Депутат зазначив, що передбачається створення Державного земельного банку.

Г. Калєтнік наголосив, що в законопроекті передбачено, що одна особа може придбати не більше 100 га землі.

Він також поінформував, що даним законопроектом пропонується обмежити оренду земель на території одного району і однієї області. За його словами, фізична або юридична особа зможе орендувати в районі не більше 6 тис. гектарів землі і в області - не більше 5% земель сільгосппризначення.

При цьому він додав, що дана особа має бути обов'язково зареєстрована за місцем розташування землі.

У той же час голова профільного комітету звернув увагу, що при тому, що в законопроекті передбачено запровадження ринку землі з 2013 року, але вже з дати прийняття закону землі несільськогосподарського призначення будуть продаватися на аукціонах.

Г. Калєтнік висловив сподівання, що парламент до кінця сесії (поточна сесія закінчується в середині січня 2012 року) прийме даний законопроект як закон.

На уточнююче питання журналістів, що буде в період з 1 січня 2012 року (з цієї дати закінчується мораторій на продаж землі сільгосппризначення) до дати підписання президентом України прийнятого ВР закону, Г.Калєтнік відповів, що не буде нічого, тому що продаж земель сільгосппризначення буде неможливим, оскільки немає механізму продажу землі.

Нагадаємо, що на сьогоднішній порядок денний Ради внесено законопроект «Про ринок земель», однак робота парламенту заблокована опозицією.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі