У Кабміні підтвердили інформацію ZN.UA про перемовини щодо СП "Нафтогазу" і "Газпрому"

Поділитися
Україна дійсно обговорює на газових перемовинах із Росією варіант створення двох спільних підприємств на базі "Нафтогазу" і "Газпрому".

Про це у середу, 14 грудня, сказав "РІА Новини" урядовий уповноважений зі співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян.

Нагадаємо, раніше ZN.UA оприлюднило подробиці перемовин між РФ і Україною, в ході яких Україна намагається домогтися зниження ціни на російський газ. Зокрема одним з пунктів нової газової угоди - варіант створення двох СП "Газпрому" і "Нафтогазу", одне з яких отримало б контроль над магістральною газотранспортною системою (ГТС) України, друге - над внутрішніми українськими газорозподільними мережами.

Зокрема відповідаючи на питання, чи дійсно це так, В.Мунтіян відповів ствердно.

Разом з тим він додав, що вважає цей варіант не найкращим для України. "Моя особиста точка зору - я б шукав інші шляхи, у тому числі інтеграційні, але систему я б не віддавав. Це все одно, що віддати палець", - сказав заступник міністра.

Він повідомив, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення перемовин із Росією може скласти близько $224 за 1 тис. кубометрів. "Але нам треба навіть менше - у нас точка збитковості ("Нафтогазу" - ред.) $205, тому треба, щоб було нижче", - зазначив В.Мунтіян.

Раніше перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявив, що ціна російського газу для України у першому кварталі 2012 року, якщо Київ і Москва не досягнуть компромісу щодо перегляду газових контрактів, може скласти $456 за 1 тис. кубометрів.

Між тим, якщо раніше сторони з різним ступенем впевненості заявляли, що цілком реально вийти на підписання документів до кінця 2011 року, то буквально два дні тому глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "новорічних подарунків не буде". Навіть прем'єр-міністр України Микола Азаров змирився із ціною на газ у $400 і наказав готувати держбюджет на 2012 рік на основі старої ціни, закладеної у діючі контракти.

Нагадаємо, що "Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти - купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 рік і про обсяги та умови транзиту газу через Україну на той же період. На початку грудня поточного року компанії підписали доповнення до контракту купівлі-продажу газу, яке дозволяє українській компанії оплачувати постачання російського газу в рублях, а також розплачуватися за газ до 28-го числа наступного за звітним місяця, а не до сьомого, як раніше. Вже 7 грудня "Нафтогаз" вперше частково розрахувався в рублях, перерахувавши "Газпрому" за листопадові постачання 210 мільйонів доларів і 7,2 мільярда рублів.

Ціна природного газу для України у четвертому кварталі 2011 року становить близько 400 доларів за тисячу кубометрів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі