Рейдер на порозі

Поділитися
Рейдер на порозі © depositphotos / depositedhar
Отримали замовного листа з повідомленням про вручення, а всередині виявився чистий аркуш паперу?

Це привід серйозно перевірити, чи не йде вже на повний хід рейдерське захоплення вашого майна.

Якщо раніше, після "великої" приватизації, молоді та зухвалі юристи відбирали заводи в "червоних директорів", то тепер вал подібного перерозподілу власності накриває земельний ринок. Віджимають землю і у фермерів, і в середніх і малих підприємств.

Рейдерські захоплення, на жаль, не рідкість в Україні, швидше, буденність. І не треба вважати, що в такий спосіб заволодівають лише підприємствами. У зоні ризику - практично вся власність. І гроші, і майно, і врожай, і земля, і квартири. Проти волі власника, використовуючи як фізичну силу, так і корумпованість чиновників, діють добре підготовлені групи загарбників. Як розпізнати, що ваша власність - у зоні ризику? І як діяти?

Як розпізнати рейдерське захоплення на ранній стадії?

За роки боротьби члени Антирейдерського союзу накопичили великий досвід і тепер не тільки бачать ознаки початку рейдерського захоплення або підготовки наїзду силовиків, а й мають чіткий, налагоджений механізм протидії та захисту. Наведений приклад із порожнім конвертом, до речі, уже хрестоматійний. Саме так нерідко жертву "повідомляють" про щось, як того вимагає закон. Можливо, це повідомлення про винесення судового рішення, повістка в суд або на допит. А можливо, і про позачергові збори власників підприємства, на яких буде переобрано раду директорів і призначено нового директора. Ви ж поставили підпис, що отримали конверт? Отже, "сповіщені".

Є кілька найважливіших моментів, які ми рекомендуємо контролювати, щоб вчасно довідатися про підготовку рейдерського захоплення та вжити необхідних заходів. Насамперед стежте за статутними документами. Крім того, перевіряйте бізнес-партнерів і співробітників. Нарешті, не розкривайте зайвої інформації контролерам. І будьте підготовлені до того, щоб швидко й точно діяти в кожному випадку.

Усі ключові ознаки підготовки захоплення підприємства ми звели в окремому списку.

Ознаки підготовки захоплення підприємства:

- кредитор став виявляти підвищений інтерес до боргів компанії;

- виникла загроза початку процедури банкрутства проти вашого підприємства;

- невідомі вам люди подавали запит/одержали виписки з ЄДРПОУ або інших державних реєстрів із важливими даними, наприклад, інформацією про керівника, засновників, копію податкової справи, відомості про вашу нерухомість, реєстр акціонерів тощо;

- на підприємстві раптово розпочалися позапланові перевірки;

- контролери вимагають надати їм зразки печаток, копії статутних документів, підписів та ін.;

- хтось цікавився статутними документами вашого підприємства, або вони зникли;

- ви одержали листа з повідомленням про вручення з дивним змістом;

- дрібним акціонерам пропонують продати акції за завищеною ціною;

- на вашому ринку з'явилися рейдери або пропозиції дешево продати бізнес.

Як протидіяти рейдерам

Щойно ви розпізнали загрозу рейдерського захоплення, дійте негайно. Саме від швидкості та точності дій залежить ефективність вашої боротьби. Як ми рекомендуємо протидіяти рейдерській атаці?

Насамперед визначте, хто на вас нападає, якими документами та знаннями про вас володіє, на яке слабке місце натискає. Після цього виробіть стратегію. З нашого досвіду можу сказати, що якщо нам доводиться підключатися в активній фазі, коли безпосередньо відбувається рейдерське захоплення (а в переважній більшості випадків до нас звертаються, коли все вже сталося або відбувається прямо зараз), то головними завданнями стають саме розробка та реалізація стратегії.

Вивчіть ситуацію - виявіть замовників - виробіть пропозицію - погодьте - реалізуйте. Само собою, при виробленні рішень необхідна допомога всіх - власників, топ-менеджменту, юристів і "бувалих", тобто людей, які мали аналогічний досвід.

Наступний важливий момент при вирішенні конфліктів - наявність "спікера конфлікту", публічної особи, яка представляє інтереси та здійснює комунікацію від імені компанії. Нерідко в самих компаніях такої публічної особи немає, і тоді таку людину треба знайти.

Виглядає це приблизно так. На місце, де відбувається конфлікт, виїжджає група швидкого реагування. Бажано, щоб вона складалася з журналістів, які швидко структурують інформацію та документують ситуацію; юристів (а у випадках, де потрібна глибша спеціалізація, адвокатів); фахівця із забезпечення безпеки та, нарешті, організатора акцій прямої дії (простими словами, людини з мегафоном). Приїхали - розібралися в ситуації - розповсюдили термінові новини, якщо необхідно, структурували колектив підприємства, організували пікет, блокаду. Ваше завдання - включити "звук і світло": привернути максимально широку увагу до ситуації та тих осіб, які відповідальні за порушення закону. Виявити тих, хто замішаний у корупції, проводить незаконний обшук, і здійснити щодо них громадський тиск. Така активна публічна позиція дає змогу зупинити рейд, зірвати злочинний задум, створити "санітарну зону". А головне, вона дає можливість і час перегрупувати сили власників, щоб відновитися та розгорнути захист.

Головне при протидії рейдерському захопленню:

- подайте в правоохоронні органи заяву про підготовку рейдерського захоплення;

- погасіть борги підприємства, щоб не допустити порушення процедури банкрутства;

- оперативно отримайте виписки від реєстратора акцій з державного реєстру нерухомого майна та державного земельного кадастру;

- заблокуйте свої акції в реєстрі акціонерів;

- постарайтеся викупити акції в дрібних акціонерів за реальною ціною, щоб довести свій пакет до 75%;

- накладіть заборону на відчуження найбільш значущих активів;

- якщо довідалися про факти підкупу посадових осіб, корупції, якщо проти вас здійснено кримінально карані дії, негайно подайте заяву в правоохоронні органи про скоєний злочин.

Підключіть професіоналів

Якщо припускаєте загрозу рейдерського захоплення, не чекайте появи нового директора з новими документами та печатками. Дійте якомога раніше. А ще краще, якомога раніше підключіть професіоналів або хоча б проконсультуйтеся з ними.

Ми щодня опрацьовуємо великі масиви інформації про способи зламу й захисту українських підприємств. Аналізуємо та класифікуємо різні злочинні схеми. Ґрунтуючись на цьому досвіді, ми дійшли висновку, що вирішення будь-якої проблеми, пов'язаної з рейдерством, - це синтез (синергія, якщо хочете) юридичного, інформаційного, організаційного супроводу конфлікту та питань забезпечення безпеки. І тут важливо якнайшвидше підключити всіх фахівців із цих сфер, воюючи одночасно на всіх фронтах.

Звичайно, боротьба з рейдерством була б набагато ефективнішою, якби вона розпочиналася до конфлікту. Якби компанії вчасно проводили аудити корпоративної безпеки та виявляли свої слабкі місця як у структурі самих компаній, так і у своєму бізнес-оточенні. Адже у всієї власності на пострадянському просторі є спільне слабке місце - це те, як вона переходила з державної власності в приватну. І це слабке місце потрібно та можна виявляти й зміцнювати для того, щоб воно не стало точкою входу для рейдерів. Але поки що для більшості українських власників уміння рейдерство перемагати важливіше, ніж навичка рейдерство попереджати. Що ж, усе приходить із досвідом.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі