Софт і хард

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Софт і хард © depositphotos / mmaxer
Зростання мобільного контенту призводить до тотальної залежності користувачів і доступності їхніх особистих даних.

Ера підключення в Україні 4G-зв'язку не минає марно. За останніми даними, проникнення смартфонів в Україні становить 57%. А більш як половина пошукових запитів іде вже з мобільних пристроїв.

Так, за даним Google, 2018 року на 61% зросла кількість запитів з мобільних телефонів. Загалом же, за прогнозами, до 2025 року очікується 4-разове зростання підключених смартфонів.

Сьогодні 45% користувачів віком від 16 до 34 років для пошуку інформації використовують виключно смартфон. А зростання кількості завантажених додатків 2017 року в Україні становило 33%.

Google, Facebook, Viber та інші

Найцікавіше, що лідером серед установлених в українців додатків є зовсім не продукти американського гіганта, який поставляє операційну систему й інші сервіси на більшість смартфонів. Лідерство в Україні захопив Viber, встановлений у 97% користувачів! Цей месенджер набув особливої популярності й використовується як для спілкування в групах (з робочих питань, у школах і дитсадках), так і для дзвінків на інші мережі, щоб не витрачалися хвилини.

Уже слідом за Viber ідуть додатки Google: Chrome (91,1%), YouTube (90%) і Gmail, установлений в 82,5% користувачів. Facebook - на 5-му місці (76,9%), Приват24 і Facebook Messenger ділять 6-те й 7-ме місця з показником 65,4%. Судячи з усього, десь на підході Telegram, але він поки що до звіту не потрапив.

Саме Google сьогодні практично створює для кожного повний профіль у Мережі. Він знає не тільки ваші пристрої (телефон, планшет, комп'ютер, телевізор), а й ваш вік, дохід, стать, сімейний стан, вік вашої дитини, фізичне місце перебування, де ви їздите й ходите. Звісно, усе це робиться за переглядами - інтернет-браузер Chrome, який потіснив інших конкурентів за популярністю, аналізує поведінку кожного в Мережі. Він досконало знає історію переглядів (довго- і короткострокову), точні слова, які ви вводите в пошуку, час (дня) вашого використання Google, контекст і теми відвідуваних вами сайтів, мову, якою ви говорите, чи була у вас щойно велика подія в житті.

Звичайно, йому відомий ваш мобільний оператор, близькість до базової станції, тип Wi-Fi, кількість часу, яку ви витрачаєте на певні додатки, операційна система й увесь зміст вашої електронної пошти, оскільки більшість користується Gmail.

Власне, те саме відбувається й у Facebook, адже він на сьогодні є соціальною мережею номер один. Причому замкненою в собі, тобто відвідувач, читаючи й розміщуючи інформацію, переглядаючи й розміщуючи відео і картинки, не виходить за межі соцмережі.

Так, у березні 2018-го (чомусь компанія випустила останній фінансовий звіт на перший квартал 2018 р., а пізніше перестала публікувати інформацію) кількість щоденних активних користувачів Facebook становила 1,45 млрд, і зростання їх кількості становило 13%. У той самий час кількість щомісячних активних користувачів на 31 березня 2018 р. становила 2,20 млрд, також збільшившись на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Доходи від мобільної реклами становили близько 91% доходів від усієї реклами за перший квартал 2018 р., порівняно з таким самим показником (85%) у першому кварталі 2017 року.

Будь-які соцмережі й месенджери збирають інформацію про своїх користувачів, оскільки намагаються заробляти на рекламі й платних дзвінках. Так, звісно, що далі, то більше знають про вас Viber і Telegram.

Для авторизації користувачів і пошуку контактів Viber використовує номер телефону і передає вміст телефонної адресної книги (імена й телефони всіх контактів) на власні сервери. Вони ж збирають інформацію про зроблені дзвінки й передані повідомлення, про тривалість дзвінків, учасників дзвінків і чатів, як кажуть, з метою поліпшення якості обслуговування та в інших (!) цілях. А тепер - увага на екран! Незважаючи на те, що власник месенджера - міжнародна компанія Viber Media з головним офісом у Люксембурзі й з лютого 2014 року 100% її акцій належать Rakuten японського мільярдера Хіросі Мікітані, який викупив компанію в колишніх власників, її офіси технічної розробки й підтримки користувачів розташовані в Мінську й Бресті. Крім того, Viber є резидентом Білоруського парку високих технологій.

У свою чергу Telegram був створений Павлом Дуровим, засновником соціальної мережі "ВКонтакте", після того як він усвідомив, що доведеться розпрощатися з провідною російською соцмережею. На сьогодні цей дедалі популярніший месенджер, який належить американській компанії, створеній Дуровим, залучив мільярдні інвестиції. Месенджер Telegram став лише першою фазою масштабного проекту і був створений фактично для формування величезної клієнтської бази. У той самий час справжня мета проекту - платформа Telegram Open Network, яка пропонує валюту зі швидким процесингом, а також різні платні сервіси від Proxy (для обходу блокувань) до ботів і сховища файлів, які можна буде оплачувати власною криптовалютою Gram. На сьогодні програму заблоковано в Росії і КНР, що, швидше за все, свідчить на її користь.

А днями "Роскомнадзор" (Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій) почала адміністративне розслідування щодо Facebook і Twitter за фактом того, що компанії не надали даних про те, як вони планують зберігати персональні дані росіян.

Apple, Huawei і Qualcomm

Оскільки смартфони "захопили світ", то й їх виробники отримують повний доступ до інформації користувачів через своє програмне забезпечення. Які смартфони сьогодні найпопулярніші? За даними квартального звіту IDC, Samsung як і раніше є брендом смартфонів №1 у світі з часткою ринку 20,3%, але його поставки в третьому кварталі 2018 року зменшилися на 10 мільйонів, порівняно з аналогічним періодом 2017 року. А от на другому місці - Huawei, яка поставила за цей період 52 мільйони смартфонів. Це величезне зростання, якщо порівняти з 39,1 млн штук за результатами 3-го кварталу 2017 року. Замикає трійку лідерів Apple з часткою світового ринку 13,2% і поставкою 46,9 млн штук у третьому кварталі 2018 року. І звертаю увагу на ще один факт: таким чином, усього 13,2% смартфонів сьогодні працюють на iOS, а практично всі інші - на ОС Android від Google.

Тому зовсім не випадково у США вже який рік поспіль триває наступ на Huawei, найбільшого виробника не тільки смартфонів, а й телекомунікаційного обладнання для мобільних операторів. Формально американська прокуратура підозрює китайську компанію в крадіжці комерційної таємниці, а саме - роботизованого обладнання для тестування смартфонів оператора T-Mobile. В Huawei кажуть, що спір про крадіжку комерційної таємниці було залагоджено між двома компаніями ще 2017 року: тоді компанія T-Mobile за рішенням суду присяжних отримала від Huawei компенсацію в розмірі 4,8 млн дол. Тим часом американська компанія ніяк не коментує інформації. У рамках цієї справи в Канаді 1 грудня минулого року за запитом США про екстрадицію затримали фінансового директора Huawei Technologies Мен Ванчжоу. Її підозрюють... у порушенні американських торгових санкцій проти Ірану. Ще до цього влада США намагалися переконати Японію, Італію й Німеччину відмовитися від використання телекомунікаційного обладнання Huawei. У США вважають, що обладнання китайської компанії може загрожувати кібербезпеці.

Ще у квітні минулого року американським компаніям заборонили протягом семи років використовувати чипи й інші комплектуючі другого китайського гіганта, ZTE. Крім того, у березні Федеральна комісія з питань зв'язку (FCC) погрожувала позбавити субсидій американських операторів, які співпрацюють з Huawei і ZTE.

А нещодавно громадянина Китаю, який був топ-менеджером Huawei, затримали в Польщі за підозрою у збиранні розвідданих на користь КНР. Наступного дня Huawei заявила, що звільнила заарештованого у Польщі за підозрою в шпигунстві топ-менеджера. У компанії зазначили, що інкриміновані йому дії "не мають стосунку до компанії".

На тлі цього з'ясування стосунків запущено процес уже в Китаї, проти… звичайно ж, американської Apple. При цьому активним фігурантом справи є… американська Qualcomm, яка постачає процесори для китайських смартфонів. (Нагадаю, що Apple виробляє власні процесори для своїх смартфонів.) Причому Qualcomm виграла від запровадження заборони на постачання кількох моделей iPhone Китаю - продажі її процесорів зростатимуть.

Насправді Qualcomm і Apple запекло судяться за багатомільярдними позовами щодо використовуваних у чипах iPhone технологій. Цей спір розпочався майже два роки тому, коли Apple уперше вчинила Qualcomm позов на суму більш як мільярд доларів, вважаючи несправедливими її виплати за непов'язані патенти.

Але реально така активізація дуже скидається на помсту Huawei, хоча це й не зовсім очевидно, оскільки китайський гігант старається використовувати, особливо в найбільш ходових смартфонах, процесори власної розробки. Хай там як, але це точно посилить ескалацію торгової війни між США і Китаєм.

Очевидно, що дедалі більше наростатиме напруженість між владою різних країн і виробниками пристроїв чи програмного забезпечення з доброю метою захисту особистих даних своїх громадян, а також державного й корпоративного сектора.

А що ж у нас?

А в Україні ситуація така, що нам залишається мовчки спостерігати за сутичками гігантів. Незважаючи на величезний потенціал IT-сектора, у топі використання мобільного ПЗ із програмних розробок лише Приват24, як мовиться, для внутрішнього вжитку. Ніяких тобі соцмереж і месенджерів, які могли б похвалитися популярністю на глобальному ринку. Хоча спроби створення були. Можна згадати спочилу в бозі соцмережу Connect.ua. Ні, є ще антивірус Zillya!, який теж практично заглух. От хіба що можна навести як приклад комерційні майданчики Olx.ua або Prom.ua, які більш-менш процвітають, і не тільки в Україні.

Дедалі більше уваги необхідно приділяти питанням кібербезпеки. Сьогодні блокування російських ресурсів і програм, тих-таки "ВКонтакте", "Одноклассники", антивірусів Лабораторії Касперського і Dr. Web, уже бачиться в зовсім іншому світлі. На тлі глобальних процесів це зовсім не здається чимось надзвичайним, особливо з урахуванням гібридної і гарячої війни Росії проти України, що все ще триває. Україна перебуває під прицілом насамперед не просто російських хакерів-одиночок, а організованих спецслужб, які взяли під контроль російські соціальні мережі, антивірусні компанії й виробників контенту. Добре хоч, що Росія не в змозі виробляти власні пристрої, ті ж таки смартфони для масового ринку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі