Збиткове вкладення?

Поділитися
За лютий-серпень вартість "квадрата" на вторинному ринку Києва знизилася у валюті в середньому на 8-10%. Але по-справжньому лихий жарт із орендодавцями зіграло різке знецінення гривні.

Хочеш бути завжди на плаву - вкладай у нерухомість. Це тобі не депозит у вітчизняному банку. Таке вкладення не підведе. Так, але не так. У нинішні неспокійні часи це стали розуміти багато власників житла. Наприклад, ті, хто підтримує свій особистий добробут за рахунок оренди квартири. Візьмімо лише один аспект - грошовий.

Не секрет, що вартість нерухомості на вторинному ринку столиці зросла у гривні, і це зростання не перекриває раніше встановлених доларових цін на ті ж квадратні метри. За лютий-серпень вартість "квадрата" на вторинному ринку Києва знизилася у валюті в середньому на 8-10%. Але по-справжньому лихий жарт із орендодавцями зіграло різке знецінення гривні.

Столична євровідремонтована квартира з великою кількістю імпортної побутової, електронної та іншої техніки здається за торішніми (плюс-мінус) орендними ставками. І це при тому що зміна валютного курсу впритул наблизилася до позначки 100%. Гривня знецінилася майже удвічі.

Враховуючи грошові витрати на придбання квартири, її ремонт і упаковку імпортом, вигода від оренди піддається великому сумніву. Та й ризики доброчесності орендаря теж зростають. Адже в цих умовах ні заставна сума, ні орендна передоплата на місяць уже не перекривають зносу техніки чи майна. Ось що з цього приводу сказала господиня однієї з квартир: "Будь-яка одиниця побутової техніки (з урахуванням сьогоднішніх цін на неї. - Ред.) коштує більше, ніж отримувана мною орендна плата за місяць. І якщо завтра орендар піде не попрощавшись, прихопивши з собою мій телевізор, то його застава мене не врятує від прямих матеріальних збитків. Про моральні я взагалі мовчу".

Підвищити оренду, компенсувавши валютні втрати? Як це зробити в країні, де орендодавців стає дедалі більше, а заробітки безквартирних пікірують униз? До речі, прив'язка до долара в договорах оренди житла давно канула в небуття. Ціни фіксуються у гривні.

Свіжа хвиля орендарів-біженців зі сходу країни ситуацію змінює мало. Так, потенційних споживачів житла більшає, але їхня платоспроможність не росте. До того ж орендарі-біженці найчастіше винаймають квартири на малий період часу, сподіваючись на швидку нормалізацію ситуації у себе вдома.

Підкинула дров у вогонь і держава - з відомих причин поновилася кампанія прискореного зростання комунальних платежів. І її апогей ще попереду. Всі "принади" цієї кампанії ми зможемо оцінити після отримання перших платіжок за тепло. Ці витрати теж мають на когось лягти. І, в кожному разі, вони позначаються на рівні орендної плати. Адже гаманець орендаря - не бездонний.

Тож перекрити курсові втрати власникам квартир у найм повною мірою точно не вдасться. Максимум, на що вони можуть розраховувати, - це компроміс. Та й то в разі достатньої платоспроможності та зговірливості орендаря.

Можемо лише заспокоїти квартирних власників тим, що їхні колеги, котрі здають комерційну нерухомість, теж поступово втрачають свої позиції. Як відомо, до останнього часу вони укладали договори оренди з прив'язкою до курсу долара. Але змагання гривня/долар зайшло надто далеко. І не всі орендарі офісів та магазинів можуть і хочуть платити подвійну ціну (порівняно з минулим роком). Тому не випадково минулого тижня ЗМІ поширили новину, що в орендарів комерційної нерухомості з'явилася можливість знизити вартість оренди.

Посилання йде на вересневе роз'яснення Мінекономіки №3732-08/30327-07, в якому сказано: "Внутрішньодержавний обмін товарами (послугами) має здійснюватися за цінами (тарифами), встановленими у валюті України з перерахуванням імпортної складової частини ціни (тарифу) в національну грошову одиницю".

Безперечно, документ зіграє свою роль в орендних відносинах. Але, знову ж таки, ця гра йде на руку орендарям, послаблюючи позиції орендодавців.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі