МРТ для надр

Поділитися
МРТ для надр
"На глибині 3 тис. м під нами - море нафти, запас якої більший, ніж у Техасі до 1929 р.", - стверджують українські вчені. З такими запасами вуглеводнів Техас був нафтовою столицею США понад 70 років.

"На глибині 3 тис. м під нами - море нафти, запас якої більший, ніж у Техасі до 1929 р.", - стверджують українські вчені. З такими запасами вуглеводнів Техас був нафтовою столицею США понад 70 років.

Однак українська влада не чує вітчизняних учених. Чи не хоче чути? Чому?

Українські вчені розробили і запатентували принципово нову технологію пошуку корисних копалин, яка отримала назву Deep Vision ("глибоко бачу"). Цінність і перевага її в тому, що вона дає можливість за короткий проміжок часу, при відносно невеликих фінансових інвестиціях, без витратного буріння знаходити ті родовища вуглеводнів та інших корисних копалин, яких традиційна геофізика з 3D сейсмографією знайти не може.

Перші результати експериментального застосування нового методу в кількох регіонах і країнах світу підтвердили перспективність пошуку корисних копалин. Deep Vision може стати у нагоді перш за все Україні. Чому цього не відбулося до цього часу, в чому полягає метод пошуку корисних копалин "глибоко бачу" і що потрібно для його впровадження - про це розповів директор Інституту ядерної геофізики Володимир НАУМЕНКО, депутат Київради V і VI скликань.

- Володимире Михайловичу, ви категорично спростовуєте твердження багатьох вітчизняних і зарубіжних учених про те, що у надрах України немає достатньо нафти і газу, а тому наша країна приречена, принаймні найближчими роками, на імпорт енергоносіїв, зокрема з Росії (якщо не враховувати примусово-добровільного енергозаощадження). Ви впевнені, що Україна має чималий енергопотенціал. На чому базується ваше переконання?

- Думка про "бідність" надр України, яка вкоренилася у головах учених, політиків, а згодом і керівництва держави, є не лише помилковою, а й шкідливою, бо вона сповільнює розвиток країни, внаслідок чого потерпає народ.

Так, Україна має надзвичайно великий енергетичний потенціал. Але про це майже ніхто не знає. Щоб знайти родовище нафти чи газу, потрібно задіяти наукові установи, підприємства, які здійснюють геологічну розвідку. Це надзвичайно тривалий, дорогий і майже недоступний для чесних людей процес. Точніше, доступний, але за певних умов. У світі майже всі геологорозвідувальні компанії застосовують один метод пошуку - метод 3D сейсмографії. Знайти родовище з допомогою цього методу складно, його ефективність не перевищує 30%. Не виправдовує себе цей метод і в Україні, внаслідок чого в світі склалося враження, що наша країна бідна на вуглеводні, тому до нас ніхто з інвесторів не йде.

- І тут з'являються українські вчені, які…

- Я розумію вашу скептичну іронію, але не поділяю. Так, справді, українські вчені різних наукових інститутів, різних спеціальностей розробили метод пошуку корисних копалин, базуючись на вивченні фізичного явища - магнітно-ядерного резонансу, теорії розповсюдження радіохвиль, радіотехніки, інформатики.

Вважаю ці дослідження відкриттям, і відкриттям геніальним. Як у медицині з допомогою МРТ (магнітно-резонансна томографія) знаходять у тілі людини ракові клітини, так і, застосовуючи магнітно-ядерний резонанс, знаходять "інородні тіла" (родовища), вкраплені в тіло планети Земля. Більш того, нами було розроблено відповідне устаткування, аналогів якого в світі немає.

- Як практично застосовуються новий метод пошуку і ваше обладнання, якщо це не секрет, звичайно?

- Не секрет, але елементи конфіденційності існують. Метод запатентовано в Україні. Його ідея полягає в тому, що з космосу через супутник досліджуються великі площі поверхні Землі (60х60 км, 240х240 км), фотографуються вібрації покладів, а потім ці фотовібрації обробляються в "ядерному реакторі", що дає можливість бачити їхні великі басейни. В подальшому на "засвічених" територіях проводиться зондування надр спеціальними сигналами, які притаманні пошуковим корисним копалинам, де і відбувається явище резонансу.

Метод отримав назву Deep Vision ("глибоко бачу") і дав позитивні результати пошуку корисних копалин по всьому світу. Цінність цієї технології полягає в тому, що вона дає змогу за короткий проміжок часу, при порівняно невеликих фінансових витратах, без дорогого буріння знаходити ті родовища вуглеводнів, які традиційна геофізика з її 3D сейсмографією виявити не здатна.

- З цього моменту, будь ласка, детальніше. Тобто ви знаходите те, чого інші "не бачать"?

- Так. Ми можемо конкурувати з будь-якою відомою в світі нафтогазорозвідувальною компанією. Такі компанії, як правило, знаходять контури, об'єм чужорідного тіла, а ми - сам продукт, який перебуває всередині чужорідного тіла.

Щодо України. Більшість її територій розташована на так званому гранітному щиті. Коли застосовують метод 3D сейсмографії, звукові вібрації, доходячи до гранітного щита, відбиваються від нього і повертаються назад, сигналізуючи про те, що на їхньому шляху проходження родовища немає. Але основні родовища вуглеводнів розміщуються під (за) гранітним щитом, і застосовувати 3D сейсмографію немає сенсу. Тому більшість геофізиків і стверджують - родовищ немає.

Для ядерно-магнітного резонансу гранітний щит не є перешкодою. Так, нами було знайдено кілька родовищ там, де традиційна геофізика "стверджувала" про їхню відсутність.

- Які ще переваги має ваш метод?

- Судіть самі. Для того, щоб знайти родовища нафти або газу традиційною геофізикою (3D сейсмографією), знадобиться три-чотири роки, а за нашої технології - один-чотири місяці. За даними Інституту нафти і газу (РФ), для відкриття однієї продуктивної свердловини потрібно пробурити шість непродуктивних. У нас родовище відкривається з першого буріння. Результативність виконання робіт у 3D сейсмографії - до 30%, у нас - 98%. Уряд Азарова підписав контракт з компанією Chevron (США) на ведення геологорозвідувальних робіт з пошуку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях на так званій Олеській площі. Вартість цих робіт становила 350 млн дол. Ми таку роботу виконали б за 2–4 млн дол.

Таких робіт, окрім нас, у світі ніхто не виконує. Покажіть, хто зможе знайти родовище нафти і газу за місяць? І за мінімальні кошти. Не хочу хвалитись, але факт є фактом. Під час роботи за кордоном ми вказували на помилки світовій, підкреслюю, світовій нафтогазовій компанії: вони розпочали буріння, а ми їм вказали на його безперспективність. Нас не послухали і марно витратили на буріння 5 млн дол. Від імені держави ми могли б здійснювати роботи по всьому світу, приносячи державі не тільки славу, а й гроші.

- Ми - це хто?

- Ми - це українські вчені, які винайшли метод Deep Vision. І ми стверджуємо, що за два-три роки, за умови надійного фінансування пошукових геологічних і бурових робіт, Україна стане енергонезалежною державою. За рік ми зможемо відкривати шість-сім нових родовищ нафти і газу. Але за однієї умови - політичної підтримки президента, уряду, всього керівництва держави. Бо якщо її не буде, то ми застрягнемо в дозволах, ліцензіях, інспекціях, поборах чиновників...

- Чому ваше відкриття ще не на озброєнні вітчизняної георозвідки?! Ви розповідали про нього зацікавленим державним особам?

- Мені досі незрозуміло, чому керівництво держави так поставилося до українських учених - ніяк...

Ще в грудні 2014 р. я звернувся до президента України з проханням прийняти мене, хотів надати конфіденційну інформацію про відкриття українськими вченими явища магнітно-ядерного резонансу, з допомогою якого було відкрито в Україні та світі нові родовища нафти і газу, які традиційна геофізика на сьогодні знайти не в змозі. Запропонував створити підприємство "Зарубіжнафта" на принципах державно-приватного партнерства. Д.Шимків обіцяв, але до президента так і не допустив. Не допустили мене і до прем'єра, зокрема депутати Л.Гріневич, А.Парубій, О.Кириленко, до яких я звертався через їхніх помічників, а до А.Абромавичуса просився на зустріч через його особисту електронну почту...

Відтоді я часто задаю собі запитання, з ким будувати нову країну? Кому потрібні наші відкриття? Кому потрібна велика і багата Україна?

- Це не прикре непорозуміння?

- Я так не думаю. Це поведінка несміливих людей, які не наважуються брати на себе відповідальність (а раптом там щось не так?).

Наведу ще один приклад. У період з 13 по 19 квітня 2015 р. світовими агентствами новин було повідомлено про те, що поблизу Лондона англійські вчені знайшли велике родовище нафти. Попередня оціночна вартість видобувної частини цього родовища становила більш як 500 млрд дол.

Нюанс у тому, що ми це родовище побачили на своїх знімках ще у 2007 р., а це означає, що ми його відкрили на вісім років раніше, ніж англійці. Подібні родовища нафти є й у Франції. Про це я повідомив Д.Шимківа. Проте відповіді знову не отримав.

- Що ви скажете про невідкриті перспективи України?

- Вони вражаючі. Не буду говорити, де, в якому регіоні, але дослідження показують, що на глибині 3 тис. м під нами - море нафти, запас якої більший, ніж у Техасі до 1929 р. Крім того, на шляху до нафти лежить прошарок антрациту, а під ним - двохкілометровий прошарок газогідрату метану, розвідані запаси якого становлять приблизно 27 трлн т. Якщо врахувати, що одна тонна газогідрату дає 200 кубометрів газу, то цієї кількості хватило б для України на 250 років.

Не можу збагнути, чому в такі тяжкі для нашої країни часи, коли вирішується питання, бути Україні державою чи ні, і чи бути їй енергонезалежною, українське керівництво не піднімає економіку країни, її енергетичний потенціал?

Маємо свої величезні родовища нафти і газу, але їх чомусь не розробляємо, а за останні кошти, в тому числі і за кредитні, по фантастичних цінах закуповуємо газ за кордоном.

Нонсенс! Не знаю, як це назвати. Тупістю? Непрофесіоналізмом? Ворожістю? Мабуть, це комусь вигідно! Кому? Хто дасть відповіді на ці запитання?

Звертаюся до тих, хто відповідає за енергогалузь і, зокрема, георозвідку в Україні. Якщо не бажаєте створити спільний видобуток за нашими технологіями, то запропонуйте щось інше! Але ж пропозицій немає! Роботи немає і результатів немає. Неспроможні знайти нові родовища? Зверніться до нас, ми їх покажемо. Але ж таких звернень немає. Ну тоді дайте дозвіл (ліцензію) на проведення геологорозвідувальних робіт, ми самі за свої кошти проведемо науково-дослідні геологічні роботи і покажемо нові родовища. Але і тут перепони (мабуть, здогадуєтесь, які). Так і кортить процитувати знамените азаровське: "Да пошли вы все!".

Проте це не вихід. Зараз, як ніколи, потрібно залучати все інтелектуальні, наукові, інноваційні сили для збереження та розбудови нової України, "иначе быть нам младшим братом под Ордой многие лета".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі