Опалювальний сезон

Поділитися
Опалювальний сезон
Які ресурси газу має Україна на початку осінньо-зимових холодів

Років 15–20 тому річний баланс України був у два, а то й у два з половиною рази більшим за нинішній. Узимку навіть доводилося відкривати вікна - так гріли батареї. Сьогодні вчимося жити енергоекономно, у тому числі й газоекономно.

У січні-вересні 2013 р. в Україну імпортовано майже 20 млрд кубометрів газу. У підземних сховищах газу на 1 жовтня поточного року запасено 15,8 млрд кубометрів природного газу, більша частина якого належить "Нафтогазу України" - держкомпанії, відповідальній за подачу газу теплоенергокомпаніям, щоб вони перетворили цю енергію на тепло та поставили в наші будинки. Але "Нафтогаз" не відповідає за втрати 40, а то й 60% теплоенергії при її доставці споживачам дірявими трубопроводами…

Обігріли?
Побачимо по рахунках

Традиційно опалювальний сезон в Україні розпочинався з 15 жовтня. Але у випадку, якщо середньодобова температура повітря впродовж трьох днів нижча за 8°С, включати опалення потрібно раніше від зазначеної дати.

Це саме нинішній випадок. Уже наприкінці вересня 2013 р. температурний графік вимагав включити централізоване опалення. Насамперед у дитячих садках, школах і лікарнях. До 5 жовтня в усіх регіонах країни всі установи соціальної сфери мають бути забезпечені теплом.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (МінЖКГ)
30 вересня дало відмашку розпочати опалювальний сезон. Але сказати - ще не означає зробити.

Чиновники МінЖКГ відрапортували, що на початок жовтня централізоване опалення включено вже у 12 з 27 регіонів України. При цьому температурний режим "дозволяє починати" опалювальний сезон у всіх регіонах.

Глава МінЖКГ Геннадій Темник повідомив, що 30 вересня подачу тепла споживачам розпочали у Вінницькій, Волинській, Донецькій, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Полтавській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернігівській областях, а також у Києві та Севастополі.

"Решті необхідно терміново разом із органами місцевого самоврядування прийняти рішення про початок опалювального сезону", - наголосив міністр.

Простіше кажучи, це означає, що якщо місцева влада не домовиться з газопостачальниками (а це не тільки "Нафтогаз України") і підприємствами теплокомунальної енергетики (ТКЕ), то ще довго не бачити жителям цих регіонів тепла, яке централізовано поставляється… Про це, до речі, пишуть і читачі DT.UA з різних областей, міст і сіл.

…Опалювальний сезон у Києві розпочався. Але вранці вилазити з-під ковдри зовсім не хочеться. Тепло лише на кухні - батарея гріє на всі сто. В інших кімнатах панує холод. А в житлово-комунальному підприємстві, яке обслуговує будинок, розповідають, що тепло не подаватиметься відразу. Бояться аварій у тепломережі? Очевидно, не даремно, тому що вода в крані - коричневого кольору. Явна ознака того, що десь у районі трубопроводи не витримали випробування холодом і теплом…

Як раніше повідомляло DT.UA, в Україні жителі будинків із централізованим тепловодопостачанням недоотримують до 40–45% тепла через втрати при доставці від виробника до споживача. Причини - зношеність тепло- і водомереж і морально застарілі системи регулювання відпускання теплової енергії, відсутність засобів обліку. При цьому платять за все самі споживачі, оскільки тариф нараховується на стадії відпускання теплоносія в мережу і формується "від витрат".

Ресурси

У вересні 2013 р. в Україну було імпортовано в цілому 4,389 млрд кубометрів природного газу. Про це свідчать наявні в розпорядженні редакції DT.UA дані, отримані з джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Зокрема, "Нафтогаз" імпортував з Росії (за контрактом з "Газпромом") 3,699 млрд кубометрів газу. Компанія Ostchem Дмитра Фірташа закупила 346 млн кубометрів. З Європи надійшло 100,9 млн кубометрів газу - через територію Польщі на адресу "Нафтогазу" і 242,3 млн кубометрів - через територію Угорщини.

Загалом за дев'ять місяців ( січень-вересень) в Україну імпортовано 19,6 млрд кубометрів природного газу. Із цього обсягу 11,4 млрд кубометрів газу імпортовано "Нафтогазом" за контрактом із російським "Газпромом", 6,8 млрд - компанією Ostchem Д.Фірташа. Реверсом із Європи в Україну поставлено 1,5 млрд кубометрів: 800 млн - через територію Польщі "Нафтогазом" від німецької RWE; 700 млн - через територію Угорщини (нагадаю, імпорт реверсним маршрутом здійснюють LLC Ukranien Oil-Gas Compani, афілійована з групою компаній Сергія Курченка, і ДПЕК Ріната Ахметова).

Транзит російського газу територією України в країни Європи у вересні становив 7,916 млрд кубометрів газу, а з початку року - 61,0 млрд. Це на 0,66% (400 млн кубометрів газу) більше, ніж за аналогічний період 2012 р. З урахуванням поставок російського газу в країни СНД обсяг транзиту через газотранспортну систему України становив на 1 жовтня 2013 р. 62,5 млрд кубометрів "газпромівського" газу.

У підземних сховищах газу України станом на початок жовтня перебувало 15,804 млрд кубометрів газу. У вересні в ПСГ України було закачано 3,764 млрд кубометрів (без урахування ресурсу "Чорноморнафтогазу"). Усього з початку року - 10,2 млрд кубометрів. Із цього обсягу НАК "Нафтогаз України" належать 8,9 млрд кубометрів газу (з яких 3,633 млрд закачано у вересні), 400 млн кубометрів - державній компанії "Чорноморнафтогаз", 100 млн - компанії Ostchem Д.Фірташа (у вересні Ostchem не закачувала газ до ПСГ). Ще 700 млн кубометрів газу - імпорт із Європи. Решта 200 млн кубометрів належать іншим компаніям.

Відбір газу із ПСГ України з початку 2013 р. року становив 9,3 млрд кубометрів (з них 8,6 млрд відібрано "Нафтогазом України", 200 млн - "Чорноморнафтогазом" і ще 500 млн - іншими власниками газового ресурсу).

Споживання газу в Україні з початку 2013 р. скоротилося на 7,2% порівняно з січнем-вереснем 2012-го та становило в цілому 34,7 млрд кубометрів. При цьому безпосередньо споживачі одержали 32,2 млрд кубометрів (мінус 8,3%), ще 2,4 млрд кубометрів - це технологічний газ для обслуговування газотранспортної системи.

З використаних у вересні підприємствами хімічної промисловості 222 млн кубометрів природного газу 164,5 млн становив газ, імпортований компанією Ostchem Д.Фірташа (за підсумками січня-вересня - 4,8 млрд і 4,3 млрд кубометрів відповідно).

Підприємства теплокомуненерго використали за підсумками перших трьох кварталів 2013 р. 6,3 млрд кубометрів природного газу.

Видобуток газу в Україні за дев'ять місяців 2013 р. становив 15,9 млрд кубометрів.

Власне, вище чітко сказано, з яким газовим ресурсом Україна зустріла жовтень і на що може розраховувати в цьому контексті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі