Як діяти споживачам, щоб завжди бути з газом

Поділитися
Якщо споживач хоче підстрахуватися від непоставки ресурсу, він може підписати договір із ПАТ "Сумигаз" на гарантовану поставку газу.

На початку березня 2013 р. DT.UA розповідало про ситуацію з припиненням поставок газу деяким споживачам у Сумській області (див. "Як в Україні газом торгують", №9 від 6 березня 2013 р., і "Право газоспоживачів на вибір постачальників: закон і практика", №10 від 15 березня 2013 р.). Ця тема безпосередньо стосується ПАТ "Сумигаз", яке хоча й не відразу, але висловило свій погляд на березневу ситуацію. Як кажуть, для чистоти експерименту представляємо читачам і думку ПАТ "Сумигаз".

Торік на ринку поставки газу сталися зміни, пов'язані з тим, що уряд визначив обласні газорозподільні компанії (облгази. - Ред.) гарантованими постачальниками газу для населення та для підприємств, які споживають менш як 3 млн кубометрів газу на рік. Для інших промислових споживачів і підприємств теплової енергетики гарантованим постачальником визначено НАК "Нафтогаз України".

Гарантовані постачальники потрібні для того, щоб забезпечити безперебійні поставки газу в умовах лібералізації ринку. Однак ПАТ "Сумигаз" не може поставляти газ споживачам без будь-яких підстав, інакше це називатиметься "несанкціонований відбір", або попросту крадіжка газу. Тому, якщо споживач хоче підстрахуватися від непоставки ресурсу, він може підписати договір із ПАТ "Сумигаз" на гарантовану поставку газу.

Що дає споживачам підписання договору на гарантовану поставку газу

Підписання такого договору не потребує від споживача переходу на поставку газу до ПАТ "Сумигаз", а дає змогу нівелювати ризик залишитися без газу. Адже у разі відсутності лімітів у незалежних трейдерів або їхніх недобросовісних дій, маючи на руках підписаний договір, керівники промислових підприємств зможуть оперативно забезпечити потреби в газі, просто повідомивши гарантованому постачальнику про своє бажання купувати газ у конкретний період часу. В іншому разі споживач, який несподівано зіштовхнувся з відсутністю лімітів, може втратити дні, а то й тижні на формальності та укладання договору, перш ніж відновить газопостачання.

У публікаціях "Як в Україні газом торгують" і "Право газоспоживачів на вибір постачальників: закон і практика" саме й описано ситуацію, в якій опинилося кілька промислових споживачів газу в Сумській області, які вчасно не скористалися своїм правом укласти договір з гарантованим постачальником. А, зіштовхнувшись із проблемою відсутності лімітів газу, "за звичкою" почали апелювати до ПАТ "Сумигаз".

Хочемо наголосити, що наше підприємство, крім поставки та розподілу газу, виконує диспетчерські функції, які передбачають контроль за лімітною дисципліною, плануванням обсягів споживання природного газу, складанням балансів і звітів. Іти на порушення ліцензійних умов і дозволяти промисловим споживачам користуватися газом без договору поставки, 100-відсоткової передоплати та за відсутності лімітів ПАТ "Сумигаз" не може й не буде.

Також зазначимо, що масштаб проблеми в згаданих вище публікаціях сильно перебільшено. У зазначених статтях ідеться лише про кілька підприємств, яким через низьку компетентність персоналу та безграмотність незалежного постачальника довелося на якийсь час залишитися без газу внаслідок відсутності підтверджених лімітів і договорів на гарантовану поставку газу. Тоді як ПАТ "Сумигаз" поставляє газ
2114 промисловим споживачам, від яких жодних дорікань на виконання договірних зобов'язань немає.

Що ж сталося в Сумській області 1 березня

Тепер конкретно про ту ситуацію, яку так докладно описано в статтях DT.UA з позиції однієї сторони - споживачів і незалежних постачальників, які обвинувачують ПАТ "Сумигаз" у тому, що залишилися без газу.

1 березня 2013 р. НАК "Нафтогаз України" (оператор) не підтвердила наявності обсягу газу для споживачів - ТОВ "Керамейя", ТОВ "Горобина", ТОВ "Фрунзе-Профіль", ПАТ "Хлібокомбінат "Залізничник".

При цьому слід враховувати, що на той момент поставки природного газу зазначеним споживачам здійснювали незалежні постачальники, а самі підприємства не зверталися в ПАТ "Сумигаз" із приводу переходу на поставку природного газу. Тому ПАТ "Сумигаз" не було зобов'язане забезпечувати для зазначених споживачів ліміти газу, оскільки відповідальність за забезпечення лімітів для бізнес-споживачів покладено на їхніх постачальників.

Таким чином, на 1 березня 2013 р. склалася така ситуація:

- постачальники газу не оформили лімітів газу для своїх споживачів ТОВ "Керамейя", ТОВ "Горобина", ТОВ "Фрунзе-Профіль", ПАТ "Хлібокомбінат "Залізничник";

- даними підприємствами одночасно укладено договори на поставку газу і з постачальниками за нерегульованим тарифом (ПНТ), і з гарантованими постачальниками, і в лютому 2013 р. вони використали газ із ресурсу незалежних постачальників;

- зазначені споживачі не зверталися з приводу переходу на поставку газу від ПАТ "Сумигаз", отже, договори з ПАТ "Сумигаз" тимчасово не діяли, виходить, ПАТ "Сумигаз" не було зобов'язане забезпечити ці підприємства ресурсом газу на березень 2013 р.;

- ПАТ "Сумигаз" було зобов'язане не допустити несанкціонованого відбору газу.

У цих умовах ПАТ "Сумигаз" як газорозподільне підприємство було змушене припинити газопостачання вищезгаданих споживачів.

При цьому зазначені підприємства могли звернутися у ПАТ "Сумигаз" як до постачальника за регульованим тарифом і, оплативши необхідний їм обсяг природного газу, відновити поставки газу вже з ресурсу ПАТ "Сумигаз". Тим підприємствам, які звернулися в ПАТ "Сумигаз", а саме - ТОВ "Керамейя", газопостачання було відновлене. Інші споживачі до ПАТ "Сумигаз" не зверталися.

Які висновки випливають з цієї історії

Висновок 1. Споживачам, які не хочуть залишитися без газу на початку місяця, варто контролювати власних незалежних постачальників, щоб вони вчасно підтвердили через НАК "Нафтогаз України" необхідні обсяги газу (ліміти) і вчасно (до 27 числа місяця, що передує місяцю поставки) проінформували про ці обсяги газорозподільні компанії.

Висновок 2. Підприємствам, які мають діючий договір на поставку газу за регульованим тарифом із ПАТ "Сумигаз" як з гарантованим постачальником і які здійснили оплату відповідно до умов договору, газопостачання не обмежувалося.

Висновок 3. На період споживання газу за договорами з постачальниками за нерегульованим тарифом, відповідно до чинного законодавства, договори на поставку газу з гарантованим постачальником тимчасово припиняють свою дію, отже, вважаються такими, за якими відсутні зобов'язання.

У зв'язку з цим і у випадку, якщо постачальники за нерегульованим тарифом не забезпечили виділення для цих підприємств планових обсягів природного газу, газопостачання таким підприємствам має бути припинене відповідно до чинного законодавства.

Висновок 4. Відповідно до вимог чинного законодавства суб'єкт, уповноважений Кабінетом міністрів України на формування ресурсу природного газу для споживачів України, зобов'язаний забезпечити гарантованого постачальника ресурсом природного газу в необхідному йому обсязі відповідно до договорів, укладених зі споживачами.

Таким суб'єктом є НАК "Нафтогаз України". Таким чином, укладаючи договір на поставку газу з гарантованим постачальником, споживач при дотриманні всіх процедурних вимог може убезпечитися від відсутності ресурсів газу у постачальників за нерегульованим тарифом і тим самим від припинення газопостачання.

Аналіз нормативно-правової бази

Відповідно до визначення гарантованого постачальника природного газу, наведеного у п. 10 частини 1 статті 1 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу", гарантованим постачальником є визначене у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України, газопостачальне підприємство, яке не має права відмовити споживачеві в укладанні договору на поставку природного газу. Таким чином, гарантований постачальник не має можливості відмовитися від поставок газу і зобов'язаний їх здійснювати відповідно до умов укладеного договору.

Згідно з п. 1.5 Правил користування природним газом для юридичних осіб, затверджених постановою НКРЕ від 13 вересня 2012 р. №1181, гарантований постачальник, що здійснює діяльність із поставки природного газу за регульованим тарифом, укладає з усіма споживачами, для яких відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 25 липня 2012 р. №705 "Про визначення гарантованих постачальників природного газу" цей постачальник визначений гарантованим і об'єкти газоспоживання яких розташовані на території здійснення ліцензованої діяльності цього постачальника, договір на поставку природного газу за регульованим тарифом відповідно до Типового договору на поставку природного газу за тарифом, затвердженого постановою НКРЕ від 22 вересня 2011 р. № 1580, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 7 жовтня 2011 р. під №1155/19893. Таким чином, відносини між гарантованим постачальником і його споживачем регулюються договором, розробленим органом державної влади, і сторони мають обмежену свободу у визначенні його умов.

Відповідно до п. 2.2, 2.2.1, 2.2.2 типові договори на поставку природного газу за регульованим тарифом поставки газу здійснюються у разі:

2.2.1. Підтвердження у встановленому порядку оператором єдиної газотранспортної системи України місячного обсягу газу, виділеного для забезпечення об'єктів споживача.

2.2.2. Відсутності заборгованості у споживача за минулі періоди (або оплати відповідно до графіка погашення заборгованості) і оплати поточних платежів.

Крім того, згідно з п. 10.4 типового договору у разі наміру споживача укласти договір про поставки газу з постачальником за нерегульованим тарифом (ПНТ) і при відсутності заборгованості перед постачальником споживач не пізніше як за 25 днів до початку поставки газу від ПНТ сповіщає про це постачальника і повністю розраховується з ним за весь обсяг газу, замовлений до дня поставки газу ПНТ. При цьому договір не розривається, а призупиняється на час поставки газу ПНТ.

Договір з ПНТ має бути укладений на весь очікуваний обсяг споживання природного газу, необхідний споживачу, і на строк, кратний величині розрахункового періоду, визначеного в договорі.

Процедура відновлення поставок газу гарантованим постачальником споживачеві під час дії його договору з ПНТ не передбачена, але виходячи зі змісту цього пункту очевидно, що поки газ поставляється ПНТ, договір з гарантованим постачальником не діє, а отже, і поставки за таким договором неможливі. ПНТ поставляє газ доти, доки між ним і споживачем діє відповідний договір.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі