Як "Укртрансгаз" мало не посварив уряд із американськими партнерами

Поділитися
Як "Укртрансгаз" мало не посварив уряд із американськими партнерами
І як він забезпечуватиме транспортування газу, якщо всім заборгував?

Лише минулого тижня "Укртрансгаз" заявив, що сплатив борг у 1,47 млрд грн за газ, поставлений американською "Еру Трейдинг" іще в грудні 2018-го. До липня оператор газотранспортної системи накопичив борг перед чотирма основними контрагентами на суму понад 4,78 млрд грн.

Тепер "Укртрансгаз" (УТГ) поспішно підписує угоди про виплату заборгованості цим постачальникам газу. Але його боргова епопея, схоже, тільки починається.

Історія з поставками природного газу для виробничо-технічних потреб (ВТП) "Укртрансгазу" в травні-червні струснула не лише АМКУ, а й РНБО, і Кабмін. І, власне, пояснює, чому в тендерах УТГ не хочуть брати участі постачальники газу.

21 червня оператор ГТС заявив, що у нього немає газу і коштів на оплату газу для ВТП на червень-вересень. "Укртрансгаз" повідомив, що з кінця 2018-го і в 2019-му на 12 тендерах ніхто не запропонував власного газу, хоча він мав намір закупити його для ВТП на суму понад 5 млрд грн. Але, як засвідчили подальші події, постачальники газу підозрювали, що в УТГ немає грошей. А їх і справді немає. І, звісно, УТГ звинуватив операторів газорозподільних систем. З ними нехай розбираються відповідним чином НКРЕКП та інші причетні держоргани.

До речі, не лише оператор газотранспортної системи України - "Укртрансгаз", окрім іншого, скаржиться, що через тарифи, встановлені регулятором (НКРЕКП), не має коштів для своєчасної оплати робіт і послуг. Такі самі претензії енергорегулятору висувають і оператори газорозподільних систем. На їхню думку, якщо тариф УТГ у півтора разу нижчий, ніж потрібно для покриття його транспортних послуг, то у газорозподільних компаній різниця ще більша - удвічі.

А от як "Укртрансгаз" "розрахувався" з "Еру Трейдинг", що раніше поставила газ, - показова історія. Тільки про неї в УТГ не розповідають. Хіба що 27 червня коротко повідомили, що "підписали з ТОВ "Еру Трейдинг" договір про реструктуризацію заборгованості на загальну суму 1,47 млрд грн, списання штрафних санкцій і врегулювання інших взаємних претензій".

Які претензії були в УТГ, також промовчали. А от у "Еру Трейдинг", а точніше, у американської корпорації, в якій та завбачливо застрахувала угоди з "Укртрансгазом" (недаремно ж Фаворов, який керував цією компанією, подружився з НАКом настільки, що перейшов туди працювати, а тому чудово обізнаний із тим, що, маючи справу з НАКом і "Укртрансгазом", краще перестрахуватися), претензії були ґрунтовні - УТГ вчасно не сплатив за поставлений газ.

Це означало для страхувальника - Корпорації приватних зарубіжних інвестицій (Overseas Private Investment Corporation, OPIC) - настання страхового випадку та появу претензій про відшкодування збитків уже до уряду України.

OPIC - самостійна урядова агенція США, і спускати на тихому ходу борги вона не збиралася.

Саме тоді лютував прем'єр стосовно "Нафтогазу". Зрештою, кажуть джерела DT.UA, голові "Нафтогазу" Коболєву, який очолює компанію-засновника УТГ (тобто групу "Нафтогаз"), довелося літати на килим до США і виправдовуватися перед стратегічними партнерами. Тому, хто позиціонує себе як одного з найефективніших менеджерів, балів це явно не додало.

Напередодні, 14 червня, пролунало гучне попередження "Укртрансгазу" про кризову ситуацію, яка загрожує енергобезпеці країни. І лише за кілька тижнів, очевидно, після повернення Коболєва із США, з'явилося повідомлення про врегулювання конфлікту. Хоча в УТГ відтоді грошей більше не стало.

Євгеній Фельдман/Новая Газета

Поставлений "Еру Трейдинг" газ для ВТП уже використано, повертати й сплачувати не було чим. "Укртрансгазу" у винятковому порядку дозволили закупити газ безпосередньо у "Нафтогазу", без тендерів. Аж от халепа - у НАКу газ виявився щонайменше на 1,5 тис. грн/тис. кубометрів дорожчий, ніж на ринку. Довелося видавати спеціальне рішення, щоб УТГ зміг закупити у НАКу газ...

Тож не дивно, що інші постачальники газу не поспішають на тендери, які оголошує "Укртрансгаз".

Лише 18 липня УТГ повідомив, що погасив заборгованість перед "Еру Трейдинг", сплативши борг у 1,47 млрд грн за поставлений для ВТП газ. А "Еру Трейдинг" списала штрафи і запевнила американського страхувальника OPIC, що немає підстав для претензій до уряду України. Мовляв, сторони претензій одна до одної не мають.

На початку тижня "Укртрансгаз" повідомив про врегулювання взаємних зобов'язань іще з одним своїм великим контрагентом - "Акспо Україна". Взаємні претензії аналогічні договору УТГ з "Еру Трейдинг". "Укртрансгаз" зобов'язався до 31 липня 2019 р. сплатити борг за поставлений у травні й червні цією компанією газ на суму 293,7 млн грн, а "Акспо Україна" відмовиться "від майнових та інших претензій".

А вже 25 липня "Укртрансгаз" уклав із ТОВ "Трафігура Юкрейн" договір про врегулювання взаємних зобов'язань на суму 1,06 млрд грн. Угода передбачає повну сплату з боку "Укртрансгазу" до 9 серпня 2019 р. за поставлений газ, а з боку "Трафігура Юкрейн" - відмову від майнових та інших претензій.

При цьому найбільший борг на суму 1,96 млрд грн за цьогорічні поставки газу у "Укртрансгазу" виник перед... "Нафтогазом України" (до цієї групи компаній і належить УТГ).

Проміжний підсумок: тільки чотирьом найбільшим контрагентам, які постачали природний газ із грудня 2018-го по червень 2019-го, "Укртрансгаз" примудрився заборгувати, щоправда, з багатьох різних обставин, майже 4,78 млрд грн! Якщо точніше, то 4,7837 млрд грн.

Однак, домовившись із трьома з чотирьох своїх основних постачальників газу, "Укртрансгаз" проблеми не вирішив. Відтермінував. Тому знадобилися переговори із найбільшим кредитором УТГ - "Нафтогазом" (якому оператор ГТС заборгував 1,96 млрд грн).

"Укртрансгаз" і "Нафтогаз" знайшли спільну мову й інтерес у тому, що НАК поставить операторові ГТС 440 млн кубометрів газу. А УТГ зобов'язався ці поставки на суму 2,96 млрд грн для ВТП оплатити до 29 лютого 2020 р. Утім, відповідний юридично зобов'язальний договір компанії планують підписати наприкінці липня 2019-го. Недовго чекати, але без такого договору угода виглядатиме сумнівною.

sbf_ftx/instagram

Для легальності цієї операції довелося задіяти так звану переговорну процедуру.

Для інформації:

Умови застосування переговорної процедури закупівлі згідно із ст. 35 (пп. 3 п. 2) Закону "Про публічні закупівлі":

"нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв'язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, яка унеможливлює дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов'язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам. Застосування переговорної процедури закупівлі в таких випадках здійснюється за рішенням замовника щодо кожної процедури".

Обґрунтування

Обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі викладено в п. 14 повідомлення про намір укласти договір під час застосування переговорної процедури.

Та навіть якщо таку, м'яко кажучи, кризову угоду буде укладено, немає гарантій, що оператор газотранспортної системи вибереться з боргової ями (чи, може, його туди свідомо заганяють?).

В "Укртрансгазі" резонно зазначають, що "таким чином вдасться тимчасово вирішити надзвичайну ситуацію, оскільки цього обсягу газу вистачить розрахунково на два місяці штатної роботи ГТС".

Уже в липні 2019-го, коли "Укртрансгаз" публічно повідомляв, що розраховується за боргами за поставки природного газу для ВТП, він "двічі запрошував постачальників газу до участі у закупівлях паливного газу за переговорною процедурою". УТГ надіслав запрошення більш як 200 трейдерам. "Проте лише "Нафтогаз" погодився поставити частину необхідного обсягу газу з можливістю відтермінування платежу", - зазначили в компанії. Що й не дивно, адже НАК "Нафтогаз України" є засновником "Укртрансгазу". Хто рятуватиме (або топитиме) "Укртрансгаз", якщо не його засновник і власник...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі