Об'єднаємо наші зусилля
Влада
Артем СИТНИК: "Гарантій незалежності НАБУ в законі дотримано. Відповідальність — на мені та моїй команді"
Артем СИТНИК: "Гарантій незалежності НАБУ в законі дотримано. Відповідальність — на мені та моїй команді" Голова НАБУ Артем Ситник, тонни вже промовлених слів якого я заковтувала перед інтерв'ю до глибокої ночі, сухо запропонував стілець. "Ви завжди такий серйозний?" - спробувала розрядити обстановку. У відповідь: "А ви?" Більше жодних зайвих слів.
Гроші
Два експерименти атомної енергетики: які наслідки чекають на Україну?
Два експерименти атомної енергетики: які наслідки чекають на Україну? Падіння промислового виробництва та скорочення обсягів споживання електроенергії загострило хронічну хворобу української енергетики – нерівномірність добового споживання в Об'єднаній енергосистемі. Так звані піки споживання припадають на ранкові та вечірні години, натомість уночі маємо глибокий провал. Власне, базове навантаження енергосистеми покривають атомні електростанції, а пікове та напівпікове споживання компенсують гідроелектростанції та підприємства теплової генерації. Проте таке регулювання відбувається у ручному режимі, а отже приймаються рішення ситуативні й часто непродумані. Як-от спроба долучити АЕС до добового регулювання потужності енергосистеми. На думку фахівців, такий експеримент має шанс завершитись техногенною катастрофою.
Людина
Художник Михайло Гуйда:  "Частину Шевченківської премії віддам на потреби інвалідів АТО"
Художник Михайло Гуйда: "Частину Шевченківської премії віддам на потреби інвалідів АТО" Цей художник, мабуть, належить до найзагадковіших постатей на українській арт-території. По-перше, його називають одним із найкращих портретистів країни. По-друге, багатьох дивує його енергетичний зв'язок не тільки з Україною, а й із Китаєм, де він став справжньою зіркою. Український ґрунт і східні мотиви дуже впливають на його художню фантазію, на народження образів.