Аналіз фіскала

Поділитися
Аналіз фіскала
2 березня перші особи української влади втратили одного з основних годувальників, поїльників та вдягальників. НАБУ повідомило про підозру і затримало голову ДФС Романа Насірова. Бізнесменам є за що зловтішно випити, у Фейсбуці - свято, на Банковій - паніка, Грановський шукає виправдання, чому вважав "Феофанію" надійнішою за "Бориса". Але як і чому таке змогло статися, розуміють не те щоб усі. Зізнаюся, однозначної відповіді немає і в DT.UA.

2 березня перші особи української влади втратили одного з основних годувальників, поїльників та вдягальників. НАБУ повідомило про підозру і затримало голову ДФС Романа Насірова.

Уряд, який цінує громадську думку вище, ніж крихти, що перепадають його очільникові від старших товаришів у "насіровській темі", швидко ухвалив рішення про відсторонення голови податкової від займаної посади на період розслідування.

Бізнесменам є за що зловтішно випити, у Фейсбуці - свято, на Банковій - паніка, Грановський шукає виправдання, чому вважав "Феофанію" надійнішою за "Бориса". Але як і чому таке змогло статися, розуміють не те щоб усі. Зізнаюся, однозначної відповіді немає і в DT.UA.

За нашими даними, першу справу проти Романа Насірова НАБУ порушило 30 березня 2016 року за результатами "суспільної заздрості" до не задекларованої Насіровим лондонської квартири. Статті 366-1, 364, 368 КК - не з приємних. До речі, 7 лютого 2017 року суд Солом'янського району дав дозвіл Бюро на проведення обшуку та виїмку документів у цій справі. Скористалися ним слідчі НАБУ чи озброїлися судовим дозволом, породженим газовою справою Онищенка, в якій так само яскраво фігурував Насіров, - ми не знаємо. Але минулого четверга обшуки провели не тільки в офісах ДФС, а й у всіх приміщеннях, згаданих в електронній декларації її голови, включаючи квартиру бабусі дружини Насірова.

Плани НАБУ щодо розслідувань у низці справ проти Насірова керівництво Бюро й слідчі намагалися тримати в суворій таємниці. Результати оперативних та аналітичних викладок обговорювалися у спеціальному приміщенні, надійно захищеному від прослуховування. Однак про те, що хмари згущаються, Насіров і його патрон довідалися напередодні дня "Ч". За нашою інформацією, пізнього вечора 1 березня пан Насіров відвідав Банкову, а після 23-ї години телефон голови ДФС "умер". Щоправда, вранці, 2 березня, Роман Михайлович опинився не в Лондоні, куди його підштовхували "керівною і направляючою рукою", а у "Феофанії" з діагнозом "гіпертонічний криз".

Вечірній, а не денний візит слідчих і представника САП до Насірова в лікарню джерела в НАБУ пояснюють кількома причинами. По-перше, не відразу вдалося встановити реальне місцезнаходження Насірова, адже ні в його офісі, ні в інших приміщеннях, де проводилися обшуки, його не застали. По-друге, САП затягнув із виділенням супровідного прокурора. По-третє, ордер, підписаний Холодницьким, мав силу до кінця дня 2 березня, і в НАБУ не були впевнені в тому, що 3 березня вони отримають підпис ще на одному. Тепер юристи сперечаються: чи мали право слідчі затримувати Насірова, повідомляючи йому про підозру, після 22.00. Адвокати, безперечно, схопляться за порушення статті кодексу. Юридичний департамент НАБУ переконаний, що слідчі діяли абсолютно в рамках закону.

Інше питання - чи відповідає дійсності інформація про те, що підозра, про яку в четвер оголосили Роману Насірову, лежала на столі спецпрокурора Назара Холодницького з початку грудня минулого року?..

Хай там як, але велика риба, особа, наближена не тільки до імператора, цілий чинний голова ДФС затриманий НАБУ і впродовж 72 годин очікує рішення суду про свою подальшу долю. Питання "за що?" - не виникає. Питання "чому?" - висить у повітрі. І тут є кілька варіантів або їх сполук.

Насірова НАБУ "вело" давно і наскільки спроможне - комплексно. Претензії набули документальних підтверджень і підтверджень свідків, які або задовольнили вимоги Холодницького, або змусили його поставити підпис на "підозрі". "Це просто моя робота. І так тепер буде завжди", - доречно було б заявити Артемові Ситнику під час брифінгу, проведеного чомусь на самоті, без партнерства з головним спецпрокурором.

Не слід забувати, що виловлений за час існування НАБУ політичний планктон породжував зростаючий скепсис і активістів, і громадян щодо ефективності Бюро. На цьому тлі "ручні" ГПУ, НАЗК і СБУ буквально доїдали НАБУ, яке так і не виправдало сподівань суспільства. Ситник мав здивувати уловом. Повернути віру в себе й команду. Але чи схопив він велику рибу міцно? Чи не прорве вона сіті дорогими адвокатами у порошенківських судах?

І ще одна деталь. Попереду аудит НАБУ, результат якого, відповідно до закону, може спричинити відставку очільника Бюро. Маніпуляції влади з аудитором НАБУ, що відбулися у ВР у всіх на очах, не залишають сумнівів із приводу намірів Банкової позбутися цього кволого несанкціонованого паростка на лисо-прополотих грядках силовиків. Нарешті замахнувшись на велику дичину, Ситник бореться за себе, змінюючи "кустюмчик" на блискучий обладунок.

І останнє. Як відомо, Насірова звинувачують у підписанні незаконного відтермінування, наданого головою ДФС компанії Онищенка на суму 2 млрд грн з виплати в скарбницю рентних платежів. Джерело DT.UA стверджує, що Олександр Онищенко під час зустрічі зі слідчими НАБУ дав показання, що відтермінування є частиною його політико-комерційної домовленості з президентом і що нібито саме президент дав команду Насірову підписати "вільну" компанії Онищенка. "НАБУ має показання вигодоотримувача, - сказало джерело. - Тепер необхідно домогтися показань про дії президента й від реалізатора угоди".

З одного боку, президент не підслідний НАБУ: якщо дані й потрапляють у сіті, то мають передаватися в руки ГПУ. З іншого - не всі розслідування і дії Бюро генеруються його очільником. І справді, не сам же Ситник під час виборів у США ініціював "витік" матеріалів щодо Манафорта з "чорної бухгалтерії" ПР. Чи насправді Заходу, і кому конкретно, потрібні дострокові перевибори президента в Україні?

Насіров справді клондайк специфічних токсичних знань про ключових можновладців постмайданного періоду. Він - правильно вибраний НАБУ кінчик клубка… Чи піде він на угоду зі слідством, чи слідство піде лісом - ми довідаємося вже незабаром. Головне, щоб Роман Михайлович був живий і здоровий.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі