Демонстрація сили

Поділитися
Демонстрація сили
У середу, коли країна здригнулася від київського кровопролиття, в Одесі трапилося своє. Не настільки масштабне, але по-своєму знакове.

У середу, коли країна здригнулася від київського кровопролиття, в Одесі трапилося своє. Не настільки масштабне, але по-своєму знакове

До Одеської обласної державної адміністрації доправили сотні молодчиків у чорному, з бітами. Вони влаштували на сходах показове побоїще, накинувшись на активістів Євромайдану, які прийшли під стіни ОДА з гаслами "Досить стріляти!". Мітингувальники, притиснуті до дверей, були змушені ховатися від тітушок в адмінбудівлі, проникнувши через розбите дверне скло.

Тітушок підвезли до будинку ОДА відразу після спілкування протестувальників з губернатором області Миколою Скориком. Коли били людей, він був у будівлі, і не зробив нічого, щоб зупинити побоїще.

Били людей на очах у правоохоронців і за цілковитого їхнього потурання. Більше того, міліцейський полковник давав тітушкам "цінні вказівки". Після вчиненої розправи карателі спокійно й організовано сіли в автобуси, які їх чекали, і ретирувалися.

За даними журналістів, тітушки були заїжджими, їх оселили на територіях одеських оздоровниць. Одна група розмістилася в санаторії ім. Горького, на 16-й станції Великого Фонтана. Інша дислокувалася на території колишнього санаторію "Росія", що на Французькому бульварі. Одеський журналіст Леонід Соболєв, який вистежив їх, розповів, як "гастролери" його затримали, допитали і побили.

Одеса вмить перестала бути мирним містом, чим так пишалася місцева влада. До речі, зовсім нещодавно губернатор підписав з лідерами опозиційних партій спільний документ про неприпустимість силових дій.

Після побоїща очільник області офіційно вибачився тільки перед потерпілими працівниками ЗМІ. Інші жертви нальоту вибачень не дочекалися. Губернатор заявив, що близько будівлі обласної адміністрації відбулися сутички між містянами-мітингувальниками, які дотримуються полярних думок…

Напад на беззбройних громадян засудили глави конфесій, які входять до духовної ради християн Одеси та області. Вони звернулися до влади з проханням негайно провести розслідування й покарати винних. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом хуліганства. Яким буде результат розслідування, здогадатися нескладно. Тітушки міліцію не цікавлять. Вона полює за тими, хто сьогодні бореться проти режиму. Як повідомляє прес-служба одеського Євромайдану, не встигла їхня активістка Надія Яшан (надавала допомогу пораненим у медпункті Михайлівського монастиря) повернутися з Києва, як у її двері постукали міліціонери. Вони приходили двічі. Але жінка побоялася відчинити.

Відразу після побоїща під стінами обласної адміністрації заявив про свій вихід з Партії регіонів і склав повноваження заступник голови Одеської обласної ради Олексій Гончаренко. "Після подій у Києві руки у влади по лікоть у крові", - пояснив він свій вчинок. Слідом за ним з партії вийшов його соратник депутат обласної ради Михайло Шмушкович. Про вихід з ПР заявила й колишній начальник міського управління земельних ресурсів депутат облради Ірина Ковріжних. Аналогічний крок зробив депутат Одеської міськради Віктор Наумчак. "Не сприймаю лицемірства, не розумію людей, готових до останнього чіплятися за владу ціною людських життів, покалічених доль", - написав він у своєму зверненні до одеситів.

У п'ятницю, 21 лютого, відбулася сесія обласної ради. Скляні вхідні двері й прольоти були забиті фанерою. Під стінами нудилися міліціонери. Олексій Гончаренко, який відмовився від посади і партквитка, запропонував колегам від імені обласної ради запросити на лікування й реабілітацію до Одеси потерпілих у сутичках на вулицях Києва. "Одеса повинна стати зоною безпеки для всіх учасників подій - і протестувальників, і співробітників міліції", - переконував він колег. Його підтримали тільки 39 депутатів…

Одеса зачерствіла? Чи її такою зробили політики?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі