Влада—преса: заступ за межу

Поділитися
Влада—преса: заступ за межу
"Дзеркало тижня. Україна" здатне помилятися, але не брехати.

Опублікований "Дзеркалом тижня. Україна" 18 жовтня матеріал Дмитра Менделєєва "Брехня, що вбиває", який став реакцією на судовий позов "Укроборонпрому" та Міноборони до тижневика, автора статті й активіста-волонтера Світлани Зварич, - викликав широкий резонанс у медіапросторі.

Спочатку питання про порушену нами тему поставив президентові Петру Порошенку телеведучий Андрій Куликов під час суботнього інтерв'ю глави держави центральним телеканалам. "Якщо шановне видання оприлюднило цю інформацію, не мені вас учити, дорогі мої, що мають бути дві точки зору. Візьміть другу точку зору, продемонструйте її. Якщо ви говорите, що продають, то скажіть, яку зброю, хто, коли й кому", - сказав президент.

По-перше, докір президента про нібито порушені нами принципи журналістської етики необґрунтовані, оскільки DT.UA опублікувало не чиюсь суб'єктивну думку, у відповідь на яку годилося б подати думку протилежної сторони, а об'єктивні документи Міністерства оборони, президентської адміністрації, контракти і платіжні документи. По-друге, думаємо, Петро Олексійович відповідав на запитання журналіста до ознайомлення з повною документальною версією, розміщеною на сайті DT.UA. Оскільки не витримує критики твердження президента про відсутність інформації про те, "яку зброю, хто, коли й кому" продавав. Опубліковані документи дають чіткі відповіді на всі ці запитання, хоч і не вичерпні - оскільки порушена тема висвітлила тільки верхівку айсберга.

Судові позови проти DT.UA з боку Міноборони та "Укроборонпрому", а також доручення глави держави притягнути до відповідальності автора статті Дмитра Менделєєва, у разі встановлення , що він здійснив "підрив обороноздатності держави", - викликали обурення не тільки у вітчизняних медіаколах. Але насамперед ми вдячні всім нашим колегам, котрі у своїх ЗМІ і в соцмережах не тільки висловили солідарність із "Дзеркалом тижня. Україна", а й порушили такі важливі теми, як продаж держкомпаніями та держпідприємствами зброї під час війни, а також забезпечення захисників Батьківщини необхідною зброєю не безплатно, а за гроші, зібрані волонтерами.

21 жовтня із заявою виступили низка журналістських організацій, які висловили свою стурбованість діями влади.

"Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та інші медійні і громадські організації висловлюють глибоке занепокоєння намірами владних структур покарати журналіста за незручну для себе інформацію. Йдеться про те, що Державний концерн "Укроборонпром" та Міністерство оборони України подали судовий позов на тижневик "Дзеркало тижня. Україна", автора тижневика Дмитра Менделєєва та активіста-волонтера батальйону "Азов" Світлану Зварич.

Крім того, президент України Петро Порошенко дав доручення Генеральному прокурору Віталію Яремі "у разі підтвердження наявності складу злочину за ознакою підриву обороноздатності держави, притягнути до відповідальності автора статті про продаж зброї та військового майна, яку було викладено на сайті інтернет-видання "Дзеркало тижня. Україна". Така реакція викликана матеріалом про зловживання під час торгівлі зброєю. Представників влади не зупинило навіть те, що у своїх висновках автор статті не був голослівним, а посилався на документи.

Ми наголошуємо, що прагнення покарати журналіста - це повернення до тоталітарної політичної культури. Нагадуємо, що Віктор Янукович, намагаючись встановити авторитарний режим, прагнув запровадити кримінальне покарання для журналістів. Але бурхлива реакція журналістської спільноти і громадянського суспільства змусила тодішню владну команду відступитися.

Однак бачимо, що нинішні можновладці, які отримали посади під гаслами боротьби за демократію, не засвоїли сумні уроки і хочуть повторити помилку своїх попередників.

Ми підкреслюємо, що поширення суспільно важливої інформації є невід'ємною складовою демократичного суспільства. Політики, урядовці, державні структури є максимально відкритими до критики суспільства, тож зобов'язані не тільки звітувати про свою діяльність, а й реагувати на критику в медіа, караючи корупціонерів, а не журналістів.

У державних структур, урядовців, політиків є можливість публічно та відкрито реагувати на критику - зокрема, й на шпальтах "Дзеркала тижня", як і будь-яких інших видань. Там вони мають змогу доводити, що поширена інформація, на їхню думку, не відповідає дійсності. Те, що президент Петро Порошенко одразу став на бік державних структур, не тільки не спонукавши державні структури на конструктивну публічну відповідь, а навіть не чекаючи судових рішень, - ставить під сумнів його відданість принципам свободи слова та відкритості влади.

Ми також наголошуємо, що ні економічна криза, ні війна, яку не оголошено, не можуть бути причиною для приховування від суспільства інформації про зловживання з боку чиновників.

Ми закликаємо президента Петра Порошенка і керівництво двох вищезгаданих державних структур провести належне розслідування зловживань, викритих журналістами, дати конкретну та аргументовану відповідь і відмовитися від прагнення покарати автора матеріалу та припинити свої наміри тиснути на свободу слова в Україні.

Національна спілка
журналістів України

Незалежна
медіа-профспілка України

Рух "Стоп цезурі!"

ГО "Телекритика"

Інститут
масової інформації

Громадська організація "Центр UA"

Інститут медіа права

Центр громадянських свобод

Академія української преси"

Слід віддати належне президентові Порошенку, який зразу ж після такої реакції заявив, що "одне шановане й відоме видання провело потрібне державі розслідування. [...] За результатами журналістських розслідувань будуть притягнуті до відповідальності, у разі підтвердження цієї інформації, державні підприємства, або бюрократи, або чиновники, те чи інше міністерство". Ми раді, що глава держави нарешті адекватно відреагував на порушену нами ще на початку вересня проблему. Правда, тут-таки Петро Олексійович заявив: "...з'явилося фейкове повідомлення, в якому від імені президента дається доручення притягти до відповідальності журналіста. Це - нісенітниця!"

Не нісенітниця. З поваги до глави держави ми не можемо собі дозволити сказати, що нісенітниця - ця його заява про фейковість президентського доручення Генеральній прокуратурі: встановити рівень відповідальності журналіста в підриві обороноздатності країни, і в разі встановлення такої - притягти його до відповідальності. У попередньому числі DT.UA навело уривок із протоколу засідання президента з силовиками (пункт 20), який містить це доручення. Звід протокольних рішень підписав 7 вересня 2014 р. перший помічник президента України і секретар наради Юрій Онищенко, зразу після виходу статті "Тінь війни", яку в суді й оскаржують Міністерство оборони та "Укроборонпром". Чимало президентських рішень, які містяться в ньому, справді актуальні досі й не підлягають розголошенню. Однак як доказ існування документа, що цікавить громадськість, і його пункту 20 ми наводимо на сайті DT.UA повний скан протокольного рішення, приховуючи його зміст. Ми також публікуємо лист голови адміністрації президента Бориса Ложкіна прем'єр-міністрові України Арсенію Яценюку від 8 вересня 2014 р., який супроводжує протокольне рішення за результатами наради президента України з керівниками центральних органів виконавчої влади від 7 вересня 2014 р. в АП. Що підтверджує наявність згаданого вище документа.

Повний скан протокола дивіться за посиланням.

У зв'язку з цим ми просимо Петра Олексійовича з розумінням поставитися до двох речей. По-перше, наша мета - не він і не його ставленик - глава "Укроборонпрому" пан Романов. Наше завдання - вивести на чисту воду цинічних і зажерливих аферистів, здатних продавати зброю всередині країни, але нездатних забезпечити належним чином потреби фронту, примушуючи волонтерів купувати зброю для захисників України. По-друге, "Дзеркало тижня. Україна" здатне помилятися, але не брехати.

Редакція DT.UA

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі