25 Book Forum: книжкові прем'єри у Львові

Поділитися
25 Book Forum: книжкові прем'єри у Львові
До нас приїдуть автори, які були одними з перших представників на великих літературних фестивалях.

З 19 по 23 вересня Львів перетвориться на книжкову столицю - цими днями триватиме ювілейний, 25-й Форум видавців. Програмна директорка Форуму Софія Челяк розповідає про книжкові прем'єри та іноземних гостей.

report.if.ua

- Пані Софіє, що вирізняє цьогорічний Форум від попередніх?

- Цьогорічний Форум особливий тим, що він 25-й, тому має бути підсумком діяльності Громадської організації "Форум видавців" аж за чверть століття.

З програмних моментів новим є те, що в нас відновилася програма для культурних менеджерів, яка називається "Контекст", крім того, культурним менеджерам буде запропоноване спілкування, від культурної сфери і до загального культурного менеджменту.

У нас розширилася географія учасників, додалося кілька нових країн - це Південно-Африканська Республіка, Ісландія, Шотландія…

До нас приїдуть автори, які були одними з перших представників на великих літературних фестивалях. Вони представлятимуть кожен свою національну літературу. Крім того, цього року ми завершили нашу систему тематичних кластерів і соцпроектів, відповідно вся програма Форуму буде абсолютно логічно поділена по напрямах і локаціях. Відтак, люди можуть орієнтуватися на основі своїх особистих запитів, і знаходити все в програмі, й залишатися на одній локації впродовж усіх днів Форуму. Це найголовніше.

- Які знакові світові автори вже підтвердили свою участь у львівському Форумі?

- Цього року до нас приїде багато почесних і спеціальних гостей. На 25-му Форумі видавців про "Ринок свободи" говоритиме почесна гостя Енн Епплбом, лауреатка Пулітцерівської премії, авторка книг-досліджень про ГУЛАГ та Голодомор в Україні. Енн Епплбом - польсько-американський історик, письменниця і журналістка єврейського походження. Редактор The Economist і член видавничої ради The Washington Post. Вона неодноразово була відзначена преміями за праці з історії Східної Європи, громадянського суспільства і комунізму. Також Енн Епплбом написала книжку про Голодомор в Україні під назвою "Червоний голод. Війна Сталіна проти України". Ця книжка й буде презентована на Форумі.

Очікуємо великої дискусії з авторкою на тему книжки. Її зустріч модеруватиме цьогорічний лауреат Шевченківської премії Сергій Плохій.

На Форум завітає ще одна гостя - Марсі Шор - дослідниця історії Східної Європи. Вона представлятиме український переклад книжки "Українська ніч", це книжка про Революцію Гідності, написана для західного споживача. І, власне, мета цієї книжки - донести до західного звичайного жителя те, що відбувалося на Майдані, чому Майдан відбувся. У принципі, це перше світове геополітичне дослідження української революції. Це те, на чому потім базуватимуться інші дослідники.

Окрім того, ми отримали підтвердження про приїзд на цьогорічний Форум культового французького прозаїка Фредеріка Беґбеде. Зірковий автор презентує у Львові свою нову книжку "Нескінченне життя", а також відіграє DJ-сет на вечірці.

Також на наш Форум завітає унікальний канадський автор Пітер Воттс. Він письменник-фантаст, за фахом - морський біолог. Працює у жанрі жорсткої наукової фантастики. Насправді цей автор через десять років буде зіркою світової фантастики, і за його книжками зніматимуть фільми. Він сам океанолог і у своїх книжках досліджує штучний інтелект, а також надприродні та інші види розуму, з якими людство теоретично могло би ввійти в контакт. Він абсолютно добре знається на різних технічних і біологічних штуках через свою спеціалізацію. І насправді це дуже велике щастя, що він взагалі приїжджає до України. Дискусія матиме назву "Порозумітися з чужим" і пройде в кінопалаці "Копернік".

Цього року до нас приїжджає Майкл Катакіс, голова фонду Гемінґвея. Він презентує свою біографічну книжку про життя Гемінґвея "Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя" раніше в Україні, ніж у США

Загалом, до нас завітають близько 80 іноземних гостей, серед них також будуть, як я вже казала, представники з Чилі, Сирії, таких європейських країн як Ісландія, Ірландія, Шотландія. А також "стандартні" гості з Чехії, Словаччини, Франції, Італії.

Цього року наш Форум видавців став частиною великої поетичної платформи Версополіс (Versopolis). Це престижна всеєвропейська поетична платформа, яка популяризує молоду поезію та об'єднує 13 фестивалів із 13 країн Європи: Словенії, Словаччини, Македонії, Хорватії, Великої Британії, Бельгії, Італії, Польщі, Франції, Німеччини, Австралії, Швеції та Литви.

Раніше у рамках цієї платформи ми делегували Олену Гусейнову та Катерину Калитко на фестивалі Версополіс, а тепер запрошуємо до себе авторів з Хорватії, Великої Британії, Італії, Данії. Молоді поети з цих країн відвідають 25 Форум видавців, і ми сподіваємося на чудові події з їхньою участю.

Буде також ще кілька спецпроектів з іноземними й українськими авторами. Наприклад, узагальнюючий захід у спецпрограмі "Голоси Свободи" від Офісу "Львів - Місто літератури ЮНЕСКО". Спецпрограма присвячена свободі у всіх її виявах - свобода слова, волі, думки і т.д.

Учасники програми - Панченко Януш, Шиян Гаська, Усейнова Сеяре, Холад Хараф, Гамільшег Марі, Сіябонга Мпунгоза

Також очікується цікавий проект від куратора Остапа Сливинського - "Історії іншості": це серія публічних інтерв'ю з письменниками, інтелектуалами, громадськими активістами, які мають особистий досвід соціальної дискримінації або впритул займаються цими темами.

Ще одна дуже корисна програма "Стиль життя" - програма для письменників з України та інших країн. Вони обговорюватимуть свій стиль життя в розрізі свободи. Цим проектом керує Гася Шиян.

- Які книжкові прем'єри від українських авторів очікуються саме у Львові у вересні?

- В нас очікується цього року прем'єра книжок від Макса Кідрука, Андрія Бондаря, Юрія Винничука, Андрія Любки, Сергія Жадана, Андрія Куркова, Остапа Сливинського та інших українських прозаїків і поетів.

- Які нові локації Львова будуть задіяні цьогоріч?

- Форум видавців - дуже потужний захід, він базується в місті, тому майже всі локації задіяні, як і в попередні роки. Більшість офіційних заходів будуть відбуватися в театрах, університеті, Палаці мистецтв, Палаці Потоцьких, Науковій бібліотеці ім.Данила Галицького, Центрі митрополита Андрея Шептицького… А також цього року ми залучили нову локацію - кінопалац "Копернік", це стара й дуже визначна будівля, в якій зараз відбуваються кінопокази андеграундного кіно. А у вересні цей старий кінотеатр на чотири дні окупує література.

Також у рамках Форуму відбуватимуться покази фільмів на тему творів українських письменників. Громадське телебачення представить фільм про Олега Сенцова.

Вибрані події форуму

19 вересня

Зустріч з істориком Енн Еппелбом та презентація її книжки "Червоний голод"

14:00 - 15:15 вул. Коперника 17, м. Львів, Палац мистецтв, конференц-зал

22 вересня

Порозумітися з чужим. Про природу розуму й самосвідомості та про ймовірність існування розумного життя у космосі дискусія з участю Пітера Воттса, Остапа Українця, Бориса Херсонського

Дискусія15:30 - 16:45 вул. Коперника, 9, м. Львів, кінопалац "Копернік"

20 вересня

Панельна дискусія "Вибори і свобода медіа: що нас чекає в 2019"

13:00 - 13:45 вул. Коперника, 15, м. Львів, Геокупол

21 вересня

Панельна дискусія "Читаючи Джадта: як зберети ясність погляду у час кризи?" з участю Ярослава Грицака та Марсі Шор. У рамках передпрезентації книжки "Мислячи про ХХ століття"

14:00 - 15:15 вул. Гнатюка, 12а, м. Львів, готель "Ріус", великий зал

22 вересня

Пам'ять на ринку свободи: минуле, пам'ять та інтерпретація

17:00 - 17:45 вул. Коперника 17, м. Львів, Палац мистецтв, конференц-зал

20 вересня

Історії іншості: Холад Хараф. Публічне інтерв'ю

14:00 - 14:45 вул. Коперника, 14, м. Львів, Львівський інститут банківської справи (дворик)

23 вересня

Дискусія "Голоси свободи"

17:00 - 18:45 вул. Кушевича, 1, м. Львів, Палац культури ім. Гната Хоткевича

21 вересня

"Усі вогні - вогонь". Вечір пам'яті Юрка Покальчука. Перформанс

18:30 - 19:45 вул. Вірменська, 35, м. Львів, Дзиґа

22 вересня

"Артефакти з життя: Ернест Гемінґвей". Презентація книжки, розмова про письменника

Вікова категорія: від 16, 18:00 - 18:45, вул. Коперника, 9, м. Львів, Кінопалац "Копернік"

22 вересня

Ніч поезії та музики non-stop

22:00 - 06:00 вул. Старознесенська, 24-26, м. Львів, Fest Republic

22 вересня

Читання з авторами поетичної платформи VERSOPOLIS, Валентиною Нері, Аланом Брлеком, Сандіп Пармар, Мартіном ван де Графом

19:00 - 20:30 вул. Коперника, 9, м. Львів, кінопалац "Копернік"

Топ-10 книжок форуму

Сергій Жадан "Антена"

Пітер Воттс "Сліпобачення"

Майкл Катакіс "Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя"

Аґата Тушинська "Наречена Бруно Шульца"

Балла "Іменем батька"

Кейт Фокс "Спостерігаючи за британцями"

Остап Сливинський "Зимовий король"

Марсі Шор "Українська ніч"

Хуліо Кортасар "Усі вогні - вогонь"

Микола Хвильовий "Повне зібрання творів у п'яти томах. Т. 2. Етюди"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі