Дивовижний новий економічний світ

Поділитися
Дивовижний новий економічний світ © depositphotos / Elnur_
Свята от-от розпочнуться, і це найкращий час для того, аби пригальмувати та озирнутися на минулі місяці.

Найяскравішими рисами 2018 року були закінчення синхронного глобального зростання, піднесення популізму на Заході та більш нестабільна обстановка на ринку. А що ж нас очікує наступного року?

Короткостроковий успіх часто призводить до довгострокових проблем

При активному податково-бюджетному стимулюванні та дерегуляції фінансового сектора адміністрація США пожвавила економіку: зростання ВВП і зарплат становило близько 3%. Але ціною цього стало посилення дисбалансу. Стрімко зростаючий дефіцит наближається в Трампа до 1 трлн дол. за 12-місячний період, і це безпрецедентний рівень у період сильного зростання. Понад те, цей процес відбувається за умов підвищення фінансових ризиків (особливо корпоративного боргу США). Усе це викликає побоювання, що завершення бізнес-циклу буде досить складним. Основним ризиком є те, що в США не вийде реалізувати податково-бюджетну політику, яка компенсує ці циклічні тенденції, коли цей крок буде потрібен найбільше.

Торговельна війна - це про передові технології

Адміністрація Трампа спочатку зосередилася на дисбалансі в торгівлі, але в останні місяці пильніша увага приділялася правам на результати інтелектуальної діяльності та передовим технологіям. Основна й першочергова мета США - не дати Китаю посісти лідируючі позиції в галузі передових технологій. Наступним полем битви в "холодній війні" США і Китаю будуть технології 5G, що підтверджується судовим процесом проти Huawei. Технології 5G є цілком новою інфраструктурою, що дасть можливість швидше обробляти інформацію та забезпечувати високу щільність зв'язаності пристроїв - між людьми, між людиною та машиною, а також між машинами. У такий спосіб передаватимуться конфіденційні дані, у тому числі промислові таємниці, тому 5G перетвориться на одну з найкритичніших інфраструктур. Стає зрозуміло, чому адміністрація США та країни-союзники прагнуть обмежити цей ринок для китайських постачальників.

Золото знову стає стратегічним активом

За даними Всесвітньої ради по золоту, понад 20 країн у всьому світі купували золото з початку 2017 р. Багато які з них не робили цього впродовж десятиліть, як, наприклад, Польща, що закупила нещодавно 13 тонн золота вперше за 25 років. Повернення золота як стратегічно важливого активу може бути пов'язане з такими ключовими факторами, як прагнення країн до політичної незалежності (дедоларизація), адже золото є "захистом" від долара США й служить для зниження ризиків, пов'язаних із дефіцитом американського бюджету. Це ключовий актив у період посилення диверсифікації перед обличчям підвищення світового ризику.

Отже, що ж нас очікує в майбутньому?

Забігаючи наперед, ми переконані в тому, що розпочинається новий цикл, який характеризуватиметься слабшим зростанням, підвищенням політичного ризику, особливо за умов проведення виборів у Європі у 2019 р., посиленням роздробленості у світі, а також повільним падінням позицій США та посиленням Китаю. Наступного року треба буде відстежити три найважливіші теми.

Роль Китаю як двигуна світового зростання посідає центральне місце

Вплив Китаю на світове зростання становить 34% (тобто дорівнює загальному внеску США і єврозони), а також зростання виробництва на ринках Азії, що розвиваються, приблизно на 70% залежить від цієї країни. КНР є найбільшим імпортером приблизно для 50 країн. Тож інвесторам варто зосередитися на економічній і грошово-кредитній політиці Пекіна як ніколи раніше. Із травня минулого року Китай пом'якшував свою грошово-кредитну політику, внаслідок чого кредитний імпульс набув додатного значення вперше з кінця 2016 р. Поки складається враження, що стимулювання розпочалося занадто пізно і виявилося надто слабким. Однак у першому кварталі 2019-го країна повинна знову опинитися в центрі уваги, адже ми очікуємо, що на конференції Economic Work Conference уряд оголосить про низку заходів із відкриття ринків, у тому числі про зниження мит на більшу кількість товарів і про нові заходи податково-бюджетного стимулювання.

Уся річ у ліквідності

Ми працюємо у світі, де править долар, отже, його ліквідність служить ключовим фактором для світової економіки і фінансових ринків. З березня 2018 р. наш показник ліквідності різко впав до дворічного мінімуму. Це явний сигнал того, що динаміка глобального зростання знижується, через що фінансова ситуація погіршується, вартість фінансування в доларах зростає, а ризикові активи розпродаються. Це загалом пояснює сум'яття на ринках, що розвиваються, яке виникло минулої весни та літа. Ми очікуємо, що ліквідність продовжить знижуватися у 2019 р., що означає зниження світового зростання й те, що інвесторам доведеться розвиватися в набагато складнішій обстановці. Особливо важко буде трейдерам та інвесторам, які не звикли до високих відсоткових ставок.

Це буде дуже важливий рік для акцій

Зниження ринкової вартості вже передбачає чимало поганих новин. Із січня показник ціна/прибуток на американських ринках упав до більш здорового рівня. А з моменту корекції в жовтні індекс S&P500 меншою мірою залежить від динаміки акцій FAANGM. Проте все ще є високою невизначеність щодо паузи ФРС після очікуваного грудневого підвищення ставок. Також у зв'язку із зростанням доходів, що знову впаде до однозначних чисел (близько 6%), буде менше факторів зростання ринку порівняно з 2018 р., особливо з його початком. Ситуація на ринку буде набагато більш складною та нестабільною, ніж раніше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі