ПРО ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ СЕРЙОЗНО

Поділитися
У тому, що глобальне потепління з розряду абстрактних наукових дискусій перейшло в розряд доконаних фактів, можна переконатися просто визирнувши у вікно...
У тому, що глобальне потепління з розряду абстрактних наукових дискусій перейшло в розряд доконаних фактів, можна переконатися просто визирнувши у вікно. Набагато страшніше, коли в цьому самому нас переконують численні людські жертви розбурханої стихії. Можливо, тому від висновків міжурядової комісії з питань змін клімату про те, що рукотворне глобальне потепління в найближчому столітті принесе навіть більше проблем, ніж прогнозувалося раніше, відмахнутися вже просто неможливо.

У цих висновках стверджується, що в прийдешньому столітті середньостатистична температура підвищиться на 1,5—6 градусів. Це величезні зміни. Навіть потепління на 1,5 градуса протягом ста років стане най-швидшою зміною клімату за всю історію Землі, а про верхню межу діапазону годі й говорити. Навіть ученим бракує уяви передбачити всі можливі наслідки такої драматичної зміни клімату. Хіба що відродяться динозаври (адже клімат нашої планети в такому випадку стане схожим на звичні для них умови).

1990-ті роки, з огляду на все, залишаться в історії як найжаркіше десятиліття за всю історію реєстрації температури, а 1998 рік, позначений безчинствами Ель-Ніньо, відповідно, — найспекотнішим роком. Проте переданий для ознайомлення 150 національним урядам тисячосторінковий звіт комісії, у підготовці якого взяли участь 45 найавторитетніших учених нашої планети, свідчить, що це лише початок. Повний текст доповіді буде опубліковано тільки на початку наступного року, а тим часом урядові делегації у терміновому порядку злітаються в Гаагу для докладного опрацювання механізмів реалізації протоколу 1997 року, підписаного в Кіото.

Утім, значно більше, ніж на урядові структури, учені покладаються на транснаціональні корпорації. Лише торік Ford, DaimlerChrysler, Dow Chemical, IBM і Johnson&Johnson вжили заходів, спрямованих на значне скорочення викидів вуглекислого газу, який викликає парниковий ефект. З нинішнього року DuPont, Shell, BP і ще чотири транснаціональні корпорації приєдналися до програми екологічної безпеки. З огляду на все, проблема глобального потепління справді переходить у площину реальних фактів.

ХТО ЗАХИСТИТЬ ЗЕМЛЯН ВІД АСТЕРОЇДІВ?

Донедавна ця відповідальна місія покладалася на фахівців НАСА, котрі своїми останніми невдачами викликали велике розчарування як в Америці, так і за її межами. Тому міжнародна комісія, до складу якої входять найавторитетніші фахівці з астронавтики, дійшла висновку, що очолити проект зі створення захисту нашої планети від кос-мічних об’єктів мають британські науковці. Вартість такого проекту оцінюється в 100 мільйонів доларів. Але багато хто вважає ці витрати виправданими. Британські вчені попереджають, що Земля поступово «входить у води астероїдного моря», розміри якого поки що залишаються невідомими.

Лорд Сенсберрі, міністр науки Великобританії, стверджує, що падіння великих астероїдів на нашу планету відбувається зазвичай кожні 100 тисяч років. Але тепер ця частота може значно зрости. Великобританія готова взяти на себе керівництво цим проектом не тільки тому, що має давні астрономічні традиції, а й тому, що більше ризикує, ніж материкові країни. Адже падіння навіть відносно невеликого астероїду у води Атлантики може викликати цунамі, котрі змиють усе населення Британських островів протягом кількох хвилин.

Американські науковці цілком поділяють стурбованість своїх британських колег і з 1995 року витрачали на запобігання цій загрозі по 2 мільйони доларів. Але гарантувати повну безпеку землян до 2005 року, як було заплановано раніше, американським фахівцям не вдасться.

Добірку за матеріалами закордонної преси підготувала Оксана ПРИХОДЬКО

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі