КУЧМА ПРОПОНУЄ КРАЇНАМ G7 СТВОРИТИ СОЦІАЛЬНИЙ ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ СПЕЦФОНД

Поділитися
Президент України Леонід Кучма надіслав листа країнам «великої сімки» з пропозицією створити спеціальний фонд для розв’язання соціальних проблем міста Славутича, а також викликаних закриттям Чорнобильської АЕС...

Президент України Леонід Кучма надіслав листа країнам «великої сімки» з пропозицією створити спеціальний фонд для розв’язання соціальних проблем міста Славутича, а також викликаних закриттям Чорнобильської АЕС.

Про це повідомив журналістам перший віце-прем’єр-міністр України Юрій Єхануров у четвер після закінчення зустрічі з дипломатичним корпусом, представленим у Києві.

За словами Ю.Єханурова, у ході зустрічі, що відбулася, посли вже «реагували» на послання українського Президента, проте конкретних відповідей на цю пропозицію поки що не було висловлено. Він зазначив, що не відчув ще «повного розуміння» дипломатичним корпусом шляхів розв’язання цих проблем.

Водночас уряд України закликав країни «великої сімки» й міжнародне співтовариство в цілому, міжнародні фінансові організації активізувати допомогу у розв’язанні проблем, пов’язаних із закриттям Чорнобильської АЕС, зокрема соціальних.

Про це йдеться в пояснювальній записці Кабінету міністрів України з питань виконання меморандуму про порозуміння між українським урядом, урядами країн «великої сімки» й комісіями Європейського співтовариства із закриття ЧАЕС, яка підписана 1995 року в Оттаві (Канада).

Цей документ за підписом прем’єр-міністра Віктора Ющенка в четвер передав представникам дипломатичного корпусу в Києві перший віце-прем’єр Юрій Єхануров. В зустрічі взяли участь посли близько десяти іноземних держав, зокрема США, Італії, Канади. Зустріч відбулася в рамках міжнародної конференції, що проходить у Києві у зв’язку з 15-річчям чорнобильської катастрофи.

У записці зазначається, зокрема, що український уряд виконав усі узяті на себе зобов’язання, насамперед закрив Чорнобильську АЕС.

Проте, йдеться в документі, залишається низка невирішених питань, виконання яких було передбачено меморандумом. Зокрема йдеться про необхідність будівництва компенсуючих потужностей на Рівненській і Хмельницькій АЕС.

У цьому зв’язку уряд України сподівається, що країни «великої сімки», а також інші країни, міжнародні фінансові організації сприятимуть подальшому надходженню кредитів для завершення будівництва енергоблоків на Рівненській і Хмельницькій АЕС.

За словами Ю.Єханурова, особливу увагу в пояснювальній записці приділено створенню відповідної інфраструктури, яка б гарантувала безпечне виведення ЧАЕС з експлуатації, насамперед перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

У цьому питанні є низка проблем, які потребують розв’язання. Зокрема на проведення заходів для перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему передбачено виділити 670 млн. євро. Однак за різними програмами міжнародної технічної допомоги підтверджено виділення з цією метою лише 184 млн. євро.

«Це викликає тривогу, і тому ми звернулися до послів, щоб вони довели це до відома своїх держав», — сказав Ю.Єхануров.

У пояснювальній записці також ідеться про розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом працівників ЧАЕС і жителів Славутича.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі