КЛІТИННА ТЕРАПІЯ: СУПЕРЕЧКИ НЕ ВЩУХАЮТЬ

Поділитися
У серпні минулого року президент США Дж. Буш заборонив використання федеральних коштів для будь-я...

У серпні минулого року президент США Дж. Буш заборонив використання федеральних коштів для будь-якого роду досліджень, пов’язаних зі стовбуровими клітинами, які потребували б створення чи знищення людських ембріонів. Одним з аргументів, висунутих його адміністрацією на користь такого рішення, було те, що ембріональні стовбурові клітини (ЕСК) можуть виявитися непотрібними. Оскільки такі універсальні клітини можна виділити і з тканин дорослих людей з подальшим використанням їх для наукових досліджень у галузі трансплантації, стверджують посадові особи. Навіщо ж у такому разі ЕСК з їх моральними та етичними проблемами?

Проте дві наукові статті у квітневому номері журналу «Nature» доводять: трансплантовані зрілі стовбурові клітини здатні просто зливатися з власними клітинами реципієнта й не обов’язково стають новою популяцією диференційованих клітин. Якщо результати цих наукових досліджень буде підтверджено, практикуючі фахівці можуть віддати перевагу використанню саме ЕСК, а не клітин, отриманих із дорослого організму.

Дві групи вчених під керівництвом Наохіро Терада з університету Флорида та Остіна Д. Сміта з університету Единбург мали намір з’ясувати, чи справді стовбурові клітини з кісткової тканини мишей перетворяться на ембріональноподібні клітини, якщо їх культивувати з ЕСК мишей. Натомість вони виявили, що клітини дорослого організму здатні зливатися з ембріональними клітинами, створюючи при цьому гігантські клітини, в яких кількість хромосом перевищувала норму.

Ці результати стали причиною стурбованості Рона Коена, президента невеличкої біотехнологічної фірми в Нью-Йорку. Він зазначає, що в такому разі трансплантація стовбурових клітин дорослого організму може призвести до виникнення раку.

Джані Л. Абковиць з університету Вашингтон поділяє стурбованість Коена: «Це одна з підстав для занепокоєння в питанні трансплантації стовбурових клітин дорослого організму, проте є й інші». Зокрема вона зазначає, що дуже складно через кілька місяців довести, що специфічний фрагмент тканини утворився в результаті введення стовбурових клітин дорослого організму.

На думку Н.Терада, не варто перебільшувати значимість результатів досліджень у галузі безпеки трансплантації стовбурових клітин. «Це застереження, швидше, стосується функціональної гнучкості стовбурових клітин, а не питань безпеки їх застосування», — заявляє вчений. Крім того, він зазначає, що результати досліджень були отримані в лабораторних умовах і, можливо, повною мірою не відбивають того, що відбувається в живому організмі. Н.Терада та його колеги повторили експеримент, використовуючи клітини шкіри дорослого організму, і виявили, що стовбурові клітини також зливаються з ними.

Такі висновки сприяють переосмисленню можливої ролі стовбурових клітин дорослого організму й розпалюють і без того палкі суперечки щодо ембріональних стовбурових клітин і клонування.

За матеріалами журналу Scientific American

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі