ШАЛЕНІ ТАНЦІ РИБНОГО РИНКУ

Поділитися
Руслані Лижичко, яка заявила після тріумфу на «Євробаченні-2004» про свій намір «робити все, щоб Укр...

Руслані Лижичко, яка заявила після тріумфу на «Євробаченні-2004» про свій намір «робити все, щоб Україна стала більш відомою і не асоціювалася лише з чорнобильською катастрофою», навряд чи вдасться змінити на краще думку Заходу про нашу країну. Набагато легше проломити естраду «Дикими танцями», ніж твердолобість вітчизняного чиновника, який затято відстоює державні інтереси лише в тих рідкісних випадках, коли вони збігаються з його особистими. Іміджу, створюваного мешканцями престижних кабінетів, на естраді не змінити. Отже, відпочивай, Русланочко, а ми тим часом подивимося, як уплинули на позицію Держдепартаменту ветеринарної медицини, очолюваного П.Вербицьким, численні публікації у ЗМІ, присвячені перепонам, які вибудовує це відомство і через які український ринок можуть залишити найбільші постачальники морепродуктів.

З відповіді першого заступника глави Держдепартаменту ветеринарної медицини Володимира Горжеєва на газетні публікації стало відомо, що відомство, котре він представляє, «не пред’являє абсолютно ніяких претензій до якості норвезької риби, і вже тим паче до Норвегії». Тоді до кого і до чиєї риби пред’являються претензії? Судячи з позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантика Трейд» у Господарський суд Одеської області, цього разу пильне око державного ветеринарного контролю сфокусувалося на рибі, замороженій у свіжому вигляді у США й Канаді. Американська компанія Ocean Beauty Inc. і канадська Port Fish P.A.Ltd відправили свою продукцію в контейнерах на адресу ТОВ «Атлантика Трейд». Проте до адресата вона не дійшла, оскільки не змогла перетнути митного кордону України ні в Одеському порту, ні в Миколаєві.

Контейнери з американською рибою не можуть подолати бар’єрів Одеської регіональної служби державного ветеринарного контролю і нагляду на державному кордоні та транспорті, попри наявність усіх необхідних документів. А затримані були на таких підставах: невідповідність продукції Держстандартам (минув термін зберігання); порушення наказу Головного державного інспектора ветеринарної медицини України №39 (не надано ветеринарного сертифіката українською мовою); різночитання в найменуваннях риби в інвойсах і ветеринарних сертифікатах. Проте, за твердженням позивача, оригінали ветеринарних сертифікатів країни походження, підписані державним ветеринарним лікарем і складені мовами країн-експортерів та українською, надані були. І лише в окремих випадках додавалися офіційні переклади сертифікатів українською мовою.

Що ж до різночитань у найменуваннях риби, виявлених у сертифікатах країни походження і ветеринарних, то фахівцям має бути добре відомо, що сардини й івасі — суть одне й те ж саме. А щодо термінів зберігання продукції постачальники вже втомилися посилатися на ст. 1 Закону України «Про якість і безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини». У ній йдеться: термін придатності харчового продукту — це проміжок часу, визначений виробником цього продукту, впродовж якого, за дотримання належних умов зберігання, якісні показники та показники безпеки цього продукту мають відповідати вимогам нормативних документів і нормативно-правових актів. Стандарти, відповідно до ст. 12 Закону України «Про стандартизацію», застосовуються «на добровільних засадах, якщо інше не встановлюється законодавством».

Риба, що прибула з Канади, капітально загрузнула в Миколаєві на ТЛС «Атлантика Трейд», попри те, що, за результатами експертних досліджень зразків, Миколаївська обласна державна лабораторія ветеринарної медицини дала експертний висновок, що підтверджує відповідність цієї партії риби вимогам якості за всіма без винятку параметрами. Проте без ветеринарного свідоцтва (форма 2) одержувач не може подавати документи для митного оформлення продукції. А отримати його немає жодної можливості, оскільки, виконуючи волю свого шефа П.Вербицького, пан Горжеєв суворо наказав регіональним службам призупинити оформлення ветеринарних свідоцтв до особливого розпорядження.

Обсяги продукції, яку ввозять в Україну ТОВ «Атлантика Трейд» і багато інших операторів рибного ринку, донедавна постійно зростали. Зрозуміло, це не могло не викликати нездорового інтересу в тих конкурентів, які вважають за краще ловити рибу в каламутній воді, вдаючись до «специфічних» прийомів конкурентної боротьби. Висвітлюючи рибну тему, засоби масової інформації неодноразово згадували компанії «Інтеррибторг» і «Союзкрилпостач», якими володіє Олександр Журавльов. Крім них, до сфери його бізнесу входить і низка інших підприємств — від хімчисток до Координаційної ради центру стратегічних проектів. З грудня минулого року він ще й керівник програми інвестиційних проектів в інфраструктуру рибної промисловості України. Зауважимо, що арешти й затримки рибної продукції розпочалися невдовзі після створення Експертної комісії з питань залучення інвестицій у рибопромислову галузь, у якій О.Журавльов відіграє роль, мабуть, важливішу, ніж голова комісії, заступник міністра аграрної політики України Юрій Мельник. Чимало експертів небезпідставно вважають, що саме його стараннями діяльність комісії спрямовується в протилежний від залучення інвестицій бік, доводячи галузь до кризи, на подолання якої буде, звісно, виділено кошти, а вже як ними краще розпорядитися — вирішувати Журавльову та тим, хто за ним стоїть. І, судячи з того, що до «диких танців» на ринку рибної продукції, поруч із Держдепартаментом ветеринарної медицини Міністерства агропромислової політики України, активно підключаються Державна податкова адміністрація України, Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС у Миколаївській області та інші силові структури, — це дуже впливові люди, інтереси яких дуже далекі від державних.

«Силовики», виконуючи їхній високий наказ, настільки активно, наскільки ж і безрезультатно шукають кримінал у діяльності того ж таки ТОВ «Атлантика Трейд», що часто доходить до курйозів. Так, якийсь начальник відділу ветеринарної міліції, не виявивши у складських приміщеннях, які він перевіряв, неякісної продукції, звернувся до представників ТОВ із безневинним проханням, чи не можуть вони знайти й передати йому тонн 20 продукції, «на предмет оформлення її як неякісної» з метою подальшої утилізації. Почувши чемну відмову, він відверто пояснив, що йому доведеться доповідати про хід перевірки заступникові головного державного інспектора ветеринарної медицини Горжеєву, а той пригрозив звільненням, якщо неякісної продукції не буде виявлено. А не далі, як 19 травня, на один із київських складів «Атлантика Трейд» прийшла група співробітників ветеринарної міліції, посилена працівниками ДПАУ, яка мала намір провести чергову перевірку лише на підставі письмового доручення пана Вербицького підрозділові ветеринарної міліції з проведення карантинних ветеринарних заходів при МВС України та Управлінню ветеринарної медицини в м. Києві. Правомочність свого візиту вони спробували обгрунтувати листом заступника начальника департаменту контррозвідувального захисту економіки держави СБУ, адресованим Держдепартаменту ветеринарної медицини.

Ось цікаво: чи клюнуть на такий «порядок» зарубіжні інвестори, для яких «відданість» наших можновладців західним цінностям настільки ж прозора, наскільки прозора легітимна зміна влади в цивілізованих країнах?

Ну, хто там ще з естрадних зірок готовий покращувати імідж України на міжнародній арені? Може, Вєрка Сердючка? Але, швидше за все, її стараннями він не позбудеться стійкого запаху протухлої риби.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі