Аритмія від акцизу

Поділитися
Щосуботи, збираючись провідати старенького батька, я обов’язково забігаю до аптеки, щоб купити традиційний корвалол...

Щосуботи, збираючись провідати старенького батька, я обов’язково забігаю до аптеки, щоб купити традиційний корвалол. Взимку іноді доводиться купувати цілий десяток пляшечок — на замовлення його сусідів і сусідок, які бояться виходити на вулицю у негоду. Що поробиш — поважний вік потребує щоденної медикаментозної підтримки. Та цього разу замовлення мене здивувало — старенькі просили купити ліки про запас, бо, мовляв, ходять чутки, що недорогий корвалол знімають з виробництва: хто ж буде випускати дешеві ліки, коли все навкруги дорожчає. Переконувати пенсіонерів — марна справа, щоправда, їхні аргументи і крити нічим, адже торік дійсно були перебої з краплями і настоянками, якими призвичаїлися лікуватися наші батьки.

Однак ці чутки виявилися не такими вже й безпідставними. Виставляючи пляшечки на прилавок, знайома провізор зауважила: «Самі переживаємо, бо відколи фармацевтичні фірми стали платити акцизний збір за спирт за новими правилами, так і чекай несподіванок! А це ж ліки, як колись говорили, підвищеного попиту, як тільки перебої в поставках — цілий день доводиться виправдовуватись і пояснювати, чому їх немає в аптеці.

Відповідь на запитання: чому не завжди в аптеках є такі «народні» ліки, як корвалол або корвалдин, певно, слід шукати у виробника. Першим відгукнулося столичне ВАТ «Фармак» — дійсно, минулого року мала місце зупинка виробництва серцево-судинних препаратів. Вимушена зупинка. Через неї підприємство втратило майже 12 мільйонів гривень в обсягах виробництва (у діючих цінах), а також не змогло виконати окремі експортні контракти. Подібні труднощі довелося пережити й іншим фармацевтичним підприємствам, які використовують етиловий спирт для виробництва ліків. Саме через спирт, а точніше — через акцизний збір на нього, і лихоманить фармацевтичну галузь.

Проблема ця має давнє коріння. Кілька років тому було прийнято рішення про різке збільшення акцизних зборів за етиловий спирт. Таким чином мали намір навести лад у цій галузі, а також дати по руках тим, хто з дешевого спирту робив недорогу горілку. Суперечок навколо цього закону було багато. Фармацевти попереджали, що цей стрибок призведе до різкого зростання цін на ліки, які містять етиловий спирт, а відтак вони стануть недоступними для широкого кола споживачів, в першу чергу для соціально незахищених ветеранів війни і праці, пенсіонерів та інвалідів. Бідкалися й лікарі районних лікарень, бо такі недорогі вітчизняні препарати, як правило, закуповувались для стаціонарів, а якщо ціна на них різко підвищиться, то їхні аптеки зовсім спорожніють.

Звісно, підвищення акцизних зборів обіцяло чималі прибутки держбюджету, але водночас загострювало соціальні проблеми. Влада не могла не врахувати аргументи фахівців. Врешті-решт, було вирішено, що держава компенсує виробникам ліків ці додаткові витрати.

Здається, і вовки ситі, і вівці цілі — вищезгадані ліки, як і раніше, доступні за ціною споживачам. А от фармацевтичні компанії час від часу лихоманить, але про їхні фінансові недуги не прийнято говорити вголос, принаймні, в урядових колах, —мовляв, минеться. Інакше як можна розцінювати той факт, що держава не поспішає компенсувати додаткові витрати, хоча й брала на себе такі зобов’язання? А мова йде про досить солідні суми, через які можуть зупинитися не тільки окремі цехи, але й цілі фабрики.

Для прикладу візьмімо відомий всім корвалол, який випускає ВАТ «Фармак». Крім цих надзвичайно популярних крапель, тут виготовляють ще кілька серцево-судинних лікарських засобів, до складу яких входить етиловий спирт. Статистика стверджує, що «Фармак» є найбільшим у галузі споживачем етилового спирту — за рік тут використовують близько однієї тисячі тонн. Зрозуміло, що у такому випадку акцизний збір викачує з підприємства чималі суми. Згідно з законом, держава повинна була компенсувати за минулий рік 6 млн. 343 тис. грн. плюс 2 млн. 55 тис. грн. — рівно стільки, скільки «Фармак» сплатив за акцизи. Компенсації довелося чекати довго, відповідна постанова Кабінету міністрів України була ухвалена аж наприкінці травня 2005 року. Але, як кажуть у народі, талон на калоші — це ще не калоші: протягом року жодного разу не були своєчасно компенсовані належні підприємству суми. Всього ж із держбюджету повернули трохи більше 6 мільйонів гривень, а решту — понад 2 мільйони гривень — фармацевти чекають і досі.

Така ситуація, звісна річ, дуже шкодила підприємству, бо призвела до збільшення неефективної частки обігових коштів, погіршення фінансової ліквідності та зростання витрат по залученню кредитних ресурсів для фінансування заборгованості держбюджету. Все це боляче вдарило по працівниках об’єднання — вимушена зупинка виробництва позбавила їх заробітків.

Лихоманило не лише «Фармак» — такі самі проблеми мали всі підприємства, які використовують у виробництві етиловий спирт у великих кількостях. Серед виробників почалися розмови про те, чи варто надалі продовжувати програми соціальної підтримки населення чи краще зосередитися на нових бізнес-проектах, щоб уникнути — просто-таки феодальної! — залежності від держбюджету.

Часткова компенсація в останньому кварталі деякою мірою всіх заспокоїла. Вчасно затверджений державний бюджет давав надію, що рік почнеться благополучно і всі контракти будуть виконані. Однак минають дні за днями, а нічого не міняється — держбюджет не поспішає погасити минулорічні борги, а про теперішні навіть мова не йде — бо й досі не ухвалено відповідну постанову Кабінету міністрів. Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, як кажуть, ждало-ждало, та й жданики поїло. На початку лютого президент об’єднання В.Печаєв направив телеграми прем’єр-міністру України Ю.Єханурову, а також Міністерству фінансів, Міністерству охорони здоров’я, щоб привернути увагу до проблем галузі: «У зв’язку з неприйняттям постанови Кабінету міністрів «Про затвердження використання у 2006 році коштів держбюджету, які виділяються виробникам лікарських засобів на компенсацію додаткових витрат, пов’язаних зі зміною ставки акцизного збору на спирт етиловий», призупинені виробництва спиртовмісних ліків, залишилися без роботи більше тисячі працівників. Компенсація за минулий і поточний роки не відшкодовується, що призводить до дестабілізації роботи підприємств фармацевтичної галузі. Просимо вжити заходів щодо прискорення прийняття вищезгаданої постанови».

Доки посадовці читають телеграми, фармацевти продовжують свою роботу, сподіваючись, що їх голос буде почуто. Незважаючи на аритмію у фінансуванні, вони все ще відправляють в аптечну мережу свою продукцію — люди навіть не підозрюють, що у виробників є такі серйозні проблеми. ВАТ «Фармак» вже у нинішньому році витратив на акцизи майже 1млн. 200 тисяч гривень, які повинна компенсувати держава. Правда, невідомо коли, адже ще не повернуто борг за минулий рік.

Оскільки відповіді на першу телеграму довго не було, Об’єднання роботодавців відправило ще одну. За тими ж адресами, але цього разу уклінно просили прем’єр-міністра прийняти постанову на найближчому засіданні уряду, бо дестабілізація наростає, а кожен день затримки обертається збитками для галузі. (Йдеться про 73 мільйони гривень компенсацій, передбачених Законом України «Про Державний бюджет на 2006 рік», суму, для вітчизняних виробників, немалу.)

Певно, що цими днями ніхто так не стежить за новинами з Кабміну, як фармацевти. Вони не просто чекають на рятівну для них постанову, а навіть простежують той шлях узгоджень, який вона повинна пройти до ухвали. Кажуть, що головні у цій ситуації відомства — Міністерство охорони здоров’я і Міністерство економіки, підписали без зауважень, а гальмують процес Держкомпідприємництво і Міністерство юстиції.

У непростих клопотах минає другий місяць зими, а там не встигнеш озирнутись — вже й перший квартал позаду, пора підбивати перші підсумки. Згідно з річним планом виробництва, ВАТ «Фармак» потребує 353 тисячі дал етилового спирту. А це значить, що на акцизний збір доведеться витратити понад 16 мільйонів гривень! Цю солідну суму, згідно з законом, потім компенсує держава. Принаймні — зобов’язана це зробити. Однак надія на взаєморозуміння тане з кожним днем. Щоб не допустити спаду виробництва і мати змогу виконувати контракти, підприємство (ВАТ «Фармак») змушене було подати позов до суду на Державну службу лікарських засобів та виробів медичного призначення Міністерства охорони здоров’я. Сподіваються, що вдасться повернути хоча б минулорічний борг.

Не вперше вітчизняний виробник переносить хворобу на ногах, плекаючи надію, що лихоманка в нашій економіці колись таки минеться і стан нарешті буде стабільним. Фармацевти підраховують збитки, пишуть листи в різні інстанції — які новини?.. З Міністерства охорони здоров’я жодної відповіді на три листи ВАТ «Фармак» не одержав, зате прийшла відповідь на телеграму. На офіційному бланку написано: «Телеграма вручена особі, уповноваженій на приймання кореспонденції» ТЧК.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі