Темні ночі Муратової

Поділитися
Результати XVIII «Кінотавра» не порадували вітчизняного кіновиробника (і споживача теж). Фільм Кіри Муратової «Два в одному», на який робилися певні ставки, начебто не помітили...

Результати XVIII «Кінотавра» не порадували вітчизняного кіновиробника (і споживача теж). Фільм Кіри Муратової «Два в одному», на який робилися певні ставки, начебто не помітили. Втім, ще півроку тому ця картина завоювала «Ніку» в категорії «Найкращий фільм країн СНД і Балтії». Сочинський Гран-прі одержав фільм «Прості речі» режисера Олексія Попогребського.

Про стрічку Муратової досить багато написано. Як відомо, це дві окремі історії. Один сюжет про повішеного актора придумав Євген Голубенко (чоловік Муратової). Другий — про чудеса кохання пристаркуватого героя Ступки й білявої бестії-трамвайниці (Ренати Литвинової) — створила безпосередньо сама пані Литвинова. У широкий прокат картина мала вийти навесні. Проте фестивальні спокуси зсунули прем’єрні терміни. Стрічка вже побувала в Нью-Йорку на Міжнародному кінофестивалі «Трайбека», у Каннах (поза конкурсом). Реакція на муратовську роботу неоднозначна. Один «герой» у Сочі взагалі заявив: Муратовій після цього фільму треба піти з кіно! А маститі критики знаходять у стрічці ту саму муратовську есхатологічну «чудернацькість», якої, можливо, менше в «Настроювачі», зате її з надлишком в інших «історіях».

На «Кінотаврі» начебто б усе йшло до того, щоб «Два в одному» не залишилися без заохочень — все-таки імена, а отже і статусність для кіноогляду. У результаті — нічого. При цьому політмотивів і кіноінтриг ніхто не шукає, адже будь-який фест — лотерея, конкурс, чого вже там...

— «Кінотавр» — калейдоскоп із гідного кіно, зоряних імен, захоплених глядачів і маси позитивних емоцій, — благодушно каже «ДТ» після фестивалю продюсер муратовської картини Олег Кохан. — До того ж ідеологам фесту вдалося найскладніше: втриматися на межі між веселим святом кіно і серйозним форумом. Що не в усіх виходить. Я б не шукав «політики» у рішенні журі: все склалося як склалося. На мій погляд, на «Кінотаврі» розгорнулася боротьба трендів. Першу лінію представляло кіно жорстке, авторське — «Вантаж-200», «Кремінь», «Два в одному». Друга лінія, якщо можна так сказати, кінотерапія — по-доброму про добре. У цій шерезі «Русалка». І «Прості речі» — фільм-переможець... А переможців не судять.

Щодо реакції на «Два в одному»... Людей відкритих, думаючих, налаштованих на діалог, цей фільм вражає й радує. А негативні відгуки переважно в людей, які не готові до сприйняття незвичної муратовської кіномови. Думки чув різні, частіше позитивні. Але навіть ті, хто картину не сприйняв, зазначав і сміливість режисури, і вишукану гру акторського складу.

А коли ще пригадати, як усе непросто було під час роботи — і з фінансуванням, і з виробництвом, адже в якійсь момент здавалося, що все проти нас... І на «Кінотаврі» життя не закінчується. У фільму — спекотне фестивальне літо. Планується участь картини на кінофорумах Мюнхена, Хайфи, низки інших міст. В Україні офіційна прем’єра «Два в одному» відбудеться у вересні.

Якщо повернутися до підсумків «Кінотавра», то на голов­ний приз, крім Попогребського, претендували також «Вантаж-200» (реж. Олексій Балабанов), «Жорстокість» (реж. Марина Любакова), «Кремінь» (реж. Олексій Мізгірев), «Натурниця» (реж. Тетяна Воронецька), «Відрив» (реж. Олександр Міндадзе), «Русалка» (реж. Анна Мелікян), «Лабети» (реж. Валерій Тодоровський), «День народження інфанти» (реж. Валерія Гай-Германік), «Інзеєнь-Малина» (реж. Володимир Сивков), «Кука» (реж. Ярослав Чеважеський), «Найліпша пора року» (реж. Світлана Проскуріна), «Яр» (реж. Марина Разбєжкіна).

Власне, фільм-чемпіон «Прості речі» — це розповідь про лікаря анестезіолога і його пацієнта, старого актора, який просить допомогти йому піти з життя, натомість пропонуючи дорогу картину Рєпіна. Головні ролі зіграли Сергій Пускепаліс і Леонід Броньовий. Пускепаліс здобув також приз за найкращу чоловічу роль.

Приз за найкращу жіночу роль дістався, як кажуть, «російській Амелі» Марії Шалаєвій за роботу в картині «Русалка» режисера Анни Мелікян.

Головний приз у конкурсі «Короткий метр» було вручено режисерові Ігорю Волошину за фільм «Коза». А нагорода «Білий слон», яку присуджує Гільдія кінознавців і кінокритиків РФ, дісталася короткометражці «Люди з каменю» режисера Леоніда Рибакова.

До журі основного конкурсу ввійшли: оператор Ігор Клебанов, кінознавець Сергій Лаврентьєв, режисер Борис Хлєбников, актор Олександр Яценко. Головою журі був Вадим Абдрашитов.

На відкритті «Кінотавра» демонстрували досить спірний фільм Андрія Кончаловського «Глянець», а підводила риску під фестом стрічка Андрія Звягінцева «Вигнання», яка здобула приз за найкращу чоловічу роль у Каннах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі