Рецесія в США відкладається?

Поділитися
Рецесія в США, можливо, не така близька, як очікувалося. Про це заявляє дедалі більша кількість економістів, пише The Wall Street Journal...

Рецесія в США, можливо, не така близька, як очікувалося. Про це заявляє дедалі більша кількість економістів, пише The Wall Street Journal.

Експерти зазначають, що фондовий і кредитний ринки демон­струють стабільне поліпшення з того моменту, коли банк Bear Stearns опинився на межі банкрутства і його купив JPMorgan з допомогою фінансування з боку Федеральної резервної системи (ФРС).

«Пару місяців тому здавалося, що ми на краю прірви, — заявив економіст Wachovia Corp. Джей Брайсон, маючи на увазі колапс Bear Stearns і проблеми на кредитних ринках. — Часи змінилися. Дані, які ми бачимо останнім часом, не такі погані, як ми готові були повірити всього кілька місяців тому».

Wachovia тепер оцінює можливість рецесії в 45% проти 90% у квітні. Дж.Брайсон рецесії не очікує, проте прогнозує дуже слабке зростання економіки до наступного року.

У лютому Global Insight разом із Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS та Merrill Lynch заявили про те, що економіка США перебуває в стані рецесії. Тепер Брайан Бетюн із Global Insight зазначає, що хоча компанія, як і раніше, прогнозує рецесію, проте «ми потенційно можемо уникнути її» завдяки значній кількості кроків, розпочатих ФРС.

Головний економіст J.P.Morgan Брюс Касман вважає, що хоча на початку року здавалося, що економіка неминуче ввійде в рецесію, нині її можливість «трохи більша, ніж просто ймовірність».

Головний економіст Moody’s Джон Лонскі наголошує, що останні дані з ринку праці й ознаки послаблення кредитної кризи на Уолл-Стріт роблять його менш похмурим у прогнозах, ніж кілька місяців тому. Нині можливість рецесії він оцінює в 60% порівняно з 90% у квітні.

«Останні дані підтверджують, що є шанс на те, що економіка може стабілізуватися до літа», — заявив Дж.Лонскі.

У середньому 55 експертів, які брали участь у травневому опитуванні WSJ, оцінюють можливість рецесії в 62,7% порівняно з 70% місяцем раніше.

Навіть колишній голова Федеральної резервної системи Алан Грінспен, котрий у квітні назвав поточну фінансову кризу найсерйознішою з часів Другої світової війни, нещодавно сказав, що рецесія надзвичайно слабка. Інвестор-мільярдер Джордж Сорос також сказав на початку травня, що «гостра фаза» фінансової кризи в основному завершилася.

Однак не бракує й попереджувальних сигналів, зазначається у статті. До них належать падіння довіри споживачів і підвищення вартості продуктів харчування та енергоносіїв, що змушує американців скорочувати витрати.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі