Берег цей і той. «Райські птахи» полетіли на батьківщину Романа Балаяна

Поділитися
Відносне літнє культурне затишшя у столиці з огляду на відпустки й канікули різних київських театрів зовсім не означає, що десь там «а на том берегу» (як у пісні Юрія Рибчинського) знову «замерло все до рассвета»...

Відносне літнє культурне затишшя у столиці з огляду на відпустки й канікули різних київських театрів зовсім не означає, що десь там «а на том берегу» (як у пісні Юрія Рибчинського) знову «замерло все до рассвета». Саме узбережжя — південні чи інші — традиційна прописка бурхливих кінофорумів із десантами кінозірок. Про деякі кінофести, що вирують зараз, і про ті з них, котрі тільки плануються, — у цьому невеличкому огляді.

Та, перш ніж думкою перелетіти на Кримське узбереж­жя, звернімо свій погляд на Карлові Вари. Саме там проходить 43-й Міжнародний кінофест — один із найдавніших і найпопулярніших у Східній Європі. Легендарний чеський курорт, як вогонь, вабить до себе «метеликів» зі світу кіно — різного профілю і творчих пошуків. Головними подіями цього фесту критики називають картину чеського режисера Петра Зеленки «Карамазови» (про театральну трупу, що захопилася ідеями Достоєвського); данську стрічку «Диявольськи щасливий» режисера Хенріка Рубена Генца (провінційний хорор, дія відбувається в Ютландії); російський фільм «Полонений», режисер якого Олексій Учитель, постановник «Щоденника його дружини». Саме «Полонений» Учителя й викликає особливий інтерес кінофоруму, бо дуже делікатна тема — чеченська війна. В основі фільму – оповідання Володимира Маканіна. Але цим «чеченське питання» у Карлових Варах не вичерпується. Поза конкурсом будуть і вже відзначені всіма на світі «Орлами» гучні «12» Микити Михалкова. На церемонії відкриття вже вручили «Кришталевий глобус» Роберту де Ніро. А конкурсні нагороди — найближчим часом. Уточню, що Україну в Карлових Варах представляє кіноартпроект Ігоря Подольчака «Лас Менінас». За повідомленнями деяких ЗМІ, чеські кінооглядачі зараховують цю роботу до цілком успішних і кажуть, що «авторам вдалося побачити незвичне в житті звичайної сім’ї, відчути вплив особистості на пересічні події...» Сподіватимемося, що те ж саме побачать і суворіші судді на фестивалі. Всього ж у програмах фестивалю — 220 повнометражних та короткометражних фільмів із 50 країн світу.

А ось не такий галасливий, але теж досить серйозний Єреванський міжнародний кінофестиваль «Золота абрикоса» зібрав у своїх програмах також завидну кількість стрічок — 166 картин із 65 країн світу. Цей форум відкривається завтра, а завершується 20 липня. Серед його почесних гостей — культовий режисер Вім Вендерс (він же президент Європейської кіноакадемії), іранський режисер Даріуш Мехрджуї, режисер із Сербії Горан Паскалевич, французький режисер Катрін Брейя. Остання привезе в Єреван кілька своїх робіт — «Давня любов», «Роман», «Про мою сестру». На фестивалі очікується показ нового фільму Френсіса Форда Копполи «Молодь без молоді», картини «Оптимісти» серба Горана Паскалевича. Цілком імовірно, що на історичну батьківщину приїде знаменитий канадський режисер Атом Егоян — як-неяк він президент цього заходу.

І ще один син гордої Вірменії — наш Роман Балаян — також лаштується на «Золоту абрикосу» зі своїм прем’єрним фільмом «Райські птахи», що брав участь у конкурсній програмі Московського міжнародного кінофестивалю. Не буду переказувати сюжетну канву стрічки — постійні читачі «ДТ» про цю роботу метра добре інформовані. Поки що невідомо, чи зможе потрапити в Єреван виконавець головної ролі в «Райських птахах» Олег Янковський. Днями його госпіталізували у відділення невідкладної кардіології однієї з московських клінік. Лікарі кажуть про порушення роботи серцево-судинної системи. Перед тим знаменитий актор зізнавався: «Серце в мене почало боліти ще кілька місяців тому, але я налаштований оптимістично...» Попри лиху долю, що переслідує деяких акторів «Ленкому», Янковський тримається впевнено й навіть не дозволив Маркові Захарову скасувати спектакль «Женитьба», призначений на 14 липня. Отож тримайтеся, Олегу Івановичу!

Тим часом продюсер «Райських птахів» Олег Кохан повідомив «ДТ»: якщо всі зірки зійдуться й прем’єра відбудеться в Єревані, то, цілком імовірно, зразу ж із Вірменії команда Балаяна може перебазуватися в «місто російських моряків» — Севастополь. Там із 18 липня стартуватиме теж кінофестиваль, і теж міжнародний...

Зважаючи на все, Севастопольський кінофорум скидатиметься на дві половинки одного яблука. Бо програми й події фесту майже паралельно готують дві сторони — російська й українська. Певний час Богдан Ступка був президентом цього заходу (його підтримував письменник Василь Аксьонов). Нинішнього року «вся влада» не президентові, а тільки — мистецтву кіно! Що ховають у своїх засіках росіяни, дізнаємося днями. А ось Україна в кінематографічному Севастополі перебуватиме в статусі «чим багаті, тим і раді». Принаймні, крім Балаяна, очікують Миколу Мащенка з його новою картиною «Богдан-Зіновій Хмельницький». Із ретроспективою старих популярних фільмів чекають і Аду Миколаївну Роговцеву (акторка також влаштує свій творчий вечір). Кілька кінострічок представлять наші активні продакшн-студії, що спеціалізуються в основному на ТБ-муві. Тобто будуть проекти від Олексія Лісовця, Ахтема Сейтаблаєва та деяких інших творців. Докладніше про севастопольський фест — у найближ­чих числах «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі