Місія спостерігачів ЄС: Росія не виконала план Медвєдєва-Саркозі

Поділитися
Росія повинна повернутися на позиції, які займала до серпня 2008 року, оскільки з виведенням російських військовослужбовців з села Переві Сачхерського району Грузії угода про припинення вогню не може вважатися виконаною російською стороною.
Росія повинна повернутися на позиції, які займала до серпня 2008 року, оскільки з виведенням російських військовослужбовців з села Переві Сачхерського району Грузії угода про припинення вогню не може вважатися виконаною російською стороною.Про це заявив керівник Місії спостерігачів Євросоюзу в Грузії Ханс-Йорг Хабер. Напередодні офіційний представник МЗС Росії Андрій Нестеренко заявив, що з виведенням російських прикордонників із села Переві "питання про те, що Росія нібито не виконує план Медвєдєва-Саркозі, остаточно закрито". "Така заява з російської сторони очікувалася. Це позиція Росії, а не Євросоюзу. Ми вважаємо, що угоду з шести пунктів поки не виконано до кінця. Виведення військ - це перший крок до виконання цієї угоди. Росія повинна повернутися на позиції, які займала до війни", - заявив Хабер. Грузинський МЗС, у свою чергу, заявив напередодні, що виведення російських військових з Переві - "мікроскопічний крок у правильному напрямку". Зовнішньополітичне відомство Грузії також закликало Росію поважати норми і принципи міжнародного права. Рішення про виведення військ з грузинського села було прийнято за підсумками чергового раунду російсько-грузинських переговорів, що проходять в Женеві за посередництва міжнародних організацій. Увечері 18 жовтня грузинські поліцейські взяли Переві під свій контроль після того, як його залишила остання група російських військових. Як заявив журналістам офіційний представник МВС Грузії Шота Утіашвілі, "грузинська поліція повністю контролює село". При цьому в МВС Грузії побоюються, що російські військові могли залишити в селі міни. У вівторок саперами буде проведено ретельний огляд території. Виведення російських військ з грузинських територій передбачала угода президентів Росії і Франції Дмитра Медвєдєва і Ніколя Саркозі, досягнута восени 2008 року. Під час війни російська сторона виставила в селі свій блокпост. У грудні 2008 року російські прикордонники вже залишали населений пункт Переві, оскільки він знаходиться на суперечній території, що не входила раніше в адміністративні кордони Південної Осетії. Президент Росії підписав укази про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії в кінці серпня 2008 року, незабаром після закінчення військових дії. Незалежний статус двох республік відтоді, окрім Росії, визнали тільки Нікарагуа, Венесуела і республіка Науру, карликова держава в Мікронезії. Як повідомляли ЗМІ, з усіма цими країнами Росія одночасно підписала угоди про надання великих кредитів. Всі інші держави світу, а також офіційний Тбілісі як і раніше вважають Південну Осетію і Абхазію частиною Грузії, що окупована російськими військами.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі