Згідно з документами, опублікованими Wikileaks, глава МАГАТЕ "підтримує американців"

Поділитися
Нинішній глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано підтримував політику США щодо ядерної програми Ірану ще до свого призначення на посаду. Про це свідчать документи, оприлюднені сайтом Wikileaks.

Нинішній глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано підтримував політику США щодо ядерної програми Ірану ще до свого призначення на посаду. Про це свідчать документи, оприлюднені сайтом Wikileaks.

У дипломатичній доповіді з посольства США говориться, що Амано був "повністю на боці США" ще до обрання на посаду голови МАГАТЕ в минулому році.

У донесенні говориться, що Амано неодноразово згадував у розмовах з послом США, що йому доведеться йти на поступки країнам, що розвиваються, але "він міцно дотримується позицій США з усіх стратегічних питань, починаючи від призначень на ключові посади, і закінчуючи ставленням до передбачуваної іранської ядерної програми".

Раніше влада Ірану вже звинувачували Амано в упередженості. На наступному тижні в Женеві мають відбутися переговори між Іраном і представниками шести світових держав - США, Франції, Росії, Великобританії та Китаю. Це найбільша зустріч більш ніж за рік. Держсекретар США Хіларі Клінтон сказала, що вона натхненна тим, що переговори відновляться. Однак нинішні викриття можуть загострити напруженість між МАГАТЕ і Іраном.

Західні країни звинувачують Іран у спробі розробити ядерну зброю. Іран каже, що збагачує уран виключно в мирних цілях.

У своїй першій доповіді по Ірану в лютому цього року саме Амано стверджував, від імені незалежного міжнародного агентства, яким є МАГАТЕ, що Іран, можливо, працює над створенням атомної бомби.

Претензії до Амано з боку Ірану посилилися в червні, коли глава МАГАТЕ заявив, що Іран перешкоджає діяльності Агентства, не допускаючи в країну певних міжнародних інспекторів.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі