Гриценко проти спрямування Україною у Кот-д'Івуар бойового підрозділу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© hombiz.ru
Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко виступає проти направлення України бойового підрозділу в Кот-д'Івуар.

Про це він заявив у коментарі DT.UA у четвер, 3 лютого.

«Я особисто категорично проти того, щоб Україна направляла бойовий підрозділ у Кот-д'Івуар. Якщо в листопаді рішенням Януковича у Кот-д'Івуар були спрямовані транспортні вертольоти Мі-8МТ, то зараз мова йде про три ударні вертольоти Мі-24, обладнані відповідно стрілецьким і ракетним озброєнням з екіпажами та обслуговуючим персоналом», - сказав голова комітету.

Водночас за його словами, «з боку Януковича дано команду прийняти його (законопроект) у максимально стислі терміни - до завтра».

Гриценко зазначив, що, «незважаючи на всі заяви Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ у листопаді місяці, що ситуація у Кот-д'Івуарі спокійна, що вибори пройдуть спокійно, у даний час ситуація близька до громадянської війни». «Вже сотні тисяч людей залишили межі країни, вже сотні вбитих, президент, якого обрали на останніх виборах, сховався в готелі під охороною миротворців і не має ані найменшого впливу на ситуацію в країні, його попередник керує збройними силами, тривають сутички...Україна не може діяти як «миротворче таксі за викликом». Я проти того, щоб ми ризикували життям наших солдатів, коли є загроза виникнення громадянської війни в іншій державі», - підкреслив депутат.

Окрім того, за його словами, законопроект у тому вигляді, в якому його вніс президент, приймати не можна, оскільки порушено законодавчі підстави для прийняття такого рішення.

«Рада безпеки ООН 19 січня прийняла рішення про передислокацію трьох ударних вертольотів, екіпажів і обслуги з Ліберії, де зараз базуються наші миротворці, до Кот-д'Івуару. Але там чітко сказано: на термін до чотирьох тижнів. У той же час Янукович прийняв рішення, яке просить затвердити, щоб направити наших миротворців на строк до трьох місяців, тим самим виходячи за рамки мандату і рішення РБ ООН. Тобто якщо більшість і підтримає президента, термін перебування наших миротворців повинен бути обмежений чотирма тижнями», - заявив Гриценко.

Парламентарій відзначив також, що РБ ООН «своїм рішенням перекреслив суверенітет України і, на превеликий жаль, ані президент, ані МЗС на це не відреагували».

«Рада безпеки дала дозвіл на передислокацію наших миротворців з Ліберії у Кот-д'Івуар. Якби там в дужках було написано «за погодженням з українською стороною», у мене не було б жодних питань. А так Рада безпеки прийняла рішення, вважаючи, що ми його беззастережно приймемо», - підкреслив політик.

Він проінформував, що має намір переконувати колег не голосувати за даний законопроект, проте, якщо він буде прийнятий, то «потрібно обмежити термін чотирма тижнями, і доручити МЗС висловити позицію України щодо недозволеності прийняття Радою безпеки ООН таких рішень в односторонньому порядку.

Депутат повідомив також, що засідання комітету з цього питання заплановано на 9:00 4 лютого. «Думаю, що це буде та ситуація, де одноголосного рішення (на комітеті) не буде», - сказав він.

Як писало "Дзеркало тижня", до складу миротворчих сил ООН, розміщених у цій країні, входить український підрозділ - вертолітна група чисельністю 25 осіб із двома транспортними вертольотами Мі-8МТ.

Слід зазначити, що незважаючи на посилення протистояння, більш ніж реальну перспективу громадянської війни і серйозну загрозу для життя наших солдатів, заступники міністрів закордонних справ та оборони України, представляючи на комітеті законопроект про направлення нашого контингенту в цю африканську республіку, заявляли: ситуація в країні спокійна.

Раніше, пояснюючи на прохання "ДТ" причини перебування українського підрозділу у цій африканській країні, Міноборони повідомило: "враховуючи, що Україна є єдиною країною-контрибютором авіаційних ресурсів місії ООН у Ліберії", секретаріат ООН звернувся до нашого уряду з проханням розширити район дій 56 -го окремого вертолітного загону сил місії ООН в Ліберії на територію Кот-д'Івуару. І пов'язувалося це з необхідністю посилення місії ООН у цій країні на час проведення президентської виборчої кампанії. За словами українських військових, перебування наших солдатів у Кот-д'Івуарі "матиме позитивний вплив на зміцнення міжнародного авторитету України, посилить наші позиції як надійного партнера Організації Об'єднаних Націй і буде сприяти зміцненню подальшого співробітництва з ООН у сфері миротворчих операцій".

Джерела ж, на умовах анонімності, підтверджували, що провідну роль у цьому рішенні відіграли політичні мотиви: створити свій власний позитивний імідж в очах керівництва ООН, демонструючи, що Україна готова брати активну участь у миротворчих місіях Організації в Африці.

Відзначимо також, що за даними DT.UA, пропозицію ООН про збільшення українського контингенту було передано президенту Януковичу під час його візиту до Давосу (Швейцарія).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі