Суд відмовив "Київміськбуду" у поверненні розпроданих підприємств

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Господарський суд Києва не задовольнив позов АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" до ТОВ "Фондовий союз "Україна" (обидва - Київ) про визнання права власності холдингу на акції 34 підприємств, частками в яких володіє "Київміськбуд".

Це передбачено рішенням суду № 6/520 від 24 січня 2011 року.

Позовні вимоги "Київміськбуду" мотивовані невиконанням "Фондовим Союзом "Україна" умов договору N7-Ю, укладеного сторонами 31 січня 2007, згідно з яким союз повинен надати холдингу виписки у цінних паперах і про операції з його рахунком, на якому зберігаються знерухомлені акції цих 34 підприємств.

Холдинг також звертає увагу на те, що без цієї виписки він не може брати участь у загальних зборах акціонерів товариств, акціонером яких він є.

Проте "Фондовий союз "Україна" повністю відхилив позовні вимоги холдингу, аргументуючи це тим, що виписка - це документ, що підтверджує право власності і не є самостійним об'єктом права власності. Окрім того, союз повідомив, що не отримував від холдингу запитів про надання виписок з рахунку.

У рішенні госпсуду також наголошується, що суд вирішив не розглядати подану в ході судового засідання холдингом заяву про зміну предмета позову, оскільки холдинг повинен був надати ці зміни до початку розгляду судом справи по суті. Зокрема, "Київміськбуд" просив суд визнати недійсними нікчемні договори-доручення на продаж акцій цих 34 підприємств, укладені між ним і союзом, а також договори купівлі-продажу акцій цих підприємств, укладені від імені спілки з третіми особами. Окрім того, холдинг просив скасувати всі операції у системі депозитарного обліку України за цими акціями; розірвати договір з "Фондовим Союзом "Україна" від 31 січня 2007 року про відкриття рахунку в цінних паперах, списати акції з цього рахунку і перевести їх на рахунок власника - компанії ВАТ "Комерційний банк "Глобус" тощо.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва ухвалою від 17 листопада 2010 наклав арешт на всі акції 34 компаній, у яких АТ "ХК "Київміськбуд" володіє частками.

В ухвалі того суду зазначалося, що на 31 травня 2010 року на рахунку "Київміськбуду", відкритому в Фондовому союзі "Україна", значилися цінні папери загальною номінальною вартістю 35,4 млн грн. Окрім того, виписка союзу від 7 червня 2010 підтверджує право власності "Київміськбуду" на акції 34 компаній.

Серед 34 компаній, зокрема, вказані ВАТ "Домобудівний комбінат № 4", ВАТ "Будмеханізація", ВАТ "Трест "Київміськбуд № 3", ВАТ "Київоздоббуд", частки холдингу в яких, згідно з сьогоднішнім повідомленням Генпрокуратури, відновлені після розмиття в ході додаткових емісій акцій.

ХК "Київміськбуд" створена на базі майна державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" в 1994 році шляхом об'єднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств і інших активів. У "Київміськбуд" входять 40 ВАТ, в яких холдинг володіє 26-30% акцій, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованих членів.

Влітку 2010 року стало відомо про продаж містом у 2009 році своєї частки у ХК "Київміськбуд" (80%) на аукціоні через Українську універсальну товарну біржу, де покупцем виступила фінансова компанія "Новий регіон". При цьому торговець потім перепродав ці акції офшорним компаніям.

Генпрокуратура порушила кримінальну справу і оскаржила угоду з продажу комунального пакету акцій у ХК. Господарський суд Києва визнав право власності на 80% акцій у ХК "Київміськбуд" за територіальною громадою Києва.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі