Країни G20 створять новий «градусник» здоров'я світової економіки

Поділитися
Міністри фінансів країн «Великої двадцятки» (G20) змогли досягти загальної згоди щодо нової системи індикаторів світового економічного дисбалансу.

До переліку увійшли такі пункти як державний борг, бюджетний дефіцит, зовнішньоторговельний баланс, обмінний курс і національна валюта.
Ще в п'ятницю, 18 лютого, багато учасників форуму були налаштовані скептично. Проти включення в список індикаторів обмінного валютного курсу категорично заперечував Китай. Німеччина ж була проти обмеження норм експорту, підкреслюючи, що німецькі товари користуються попитом завдяки високій якості, а не маніпуляціям з валютою.
«Ті, хто уважно стежив за ситуацією, повинні представляти, які напружені дебати викликала пропозиція внести до списку монетарну політику і реальні обмінні курси валют», - заявила міністр економіки, фінансів і промисловості Франції Крістін Лагард.
Передбачається, що нові індикатори дисбалансу допоможуть проводити так звану профілактику економічного здоров'я країн «Великої двадцятки». На думку багатьох фінансистів тільки так можна захистити планету від нових фінансових криз і зупинити валютні війни.
Нагадаємо, 18 лютого в Парижі відкрилося дводенне засідання міністрів фінансів країн G20, головною темою якого стали дисбаланси глобальної економічної системи і можливі інструменти їх об'єктивного вимірювання. Міністри обговорили список кількісних критеріїв (наприклад, сальдо зовнішньої торгівлі, рівень держборгу, норма заощадження тощо ) для виявлення та вимірювання таких дисбалансів.
Багато країн G20 вважають, що причини світової фінансової кризи, що вибухнула в 2008 року, полягають у самому пристрої глобальної економічної системи. Незважаючи на те, що всі учасники G20 погоджуються з тезою про незбалансованість світової економіки, конкретні рішення виробити було дуже складно через політичні розбіжності держав - економічних «важкоатлетів».
За матеріалами euronews, РБК-Україна
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі