КСУ визнав конституційним проведення парламентських виборів у 2012 році

Поділитися
Конституційний суд України надав позитивний висновок щодо законопроекту про внесення змін до Конституції, які передбачають проведення чергових парламентських виборів у жовтні 2012 року і президентських - у березні 2015 року.
Конституційний суд України надав позитивний висновок щодо законопроекту про внесення змін до Конституції, які передбачають проведення чергових парламентських виборів у жовтні 2012 року і президентських - у березні 2015 року.Висновок про відповідність даного законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції оприлюднив голова КСУ Анатолій Головін у п'ятницю, 19 листопада. Законопроектом пропонується встановити п'ятирічний термін повноважень президента України, Верховної Ради, Верховної ради Криму, депутатів місцевих рад всіх рівнів та сільських, селищних і міських голів. При цьому передбачається, що чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня п'ятого року його повноважень, до Верховної Ради - в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень, місцеві вибори - в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень депутатів місцевих рад всіх рівнів та сільських, селищних, міських голів. Перехідними положеннями передбачається, що чергові вибори до Ради після поновлень положень Конституції в редакції 1996 року за рішенням КС проводяться в останню неділю жовтня 2012 року, а президента - в останню неділю березня 2015 року. Відповідно до встановленої процедури, для внесення змін до Конституції за наявності позитивного висновку КС за них на одній сесії повинні проголосувати не менше 226 народних депутатів, і на наступній сесії - не менше 300. Таким чином, дані зміни можуть набути чинності не раніше лютого 2011 року. Виходячи з норм діючої Конституції, чергові парламентські вибори повинні відбутися 27 березня 2011 року, і Центральна виборча комісія повинна оголосити про початок виборчої кампанії не пізніше 22 листопада. Як повідомлялося, 1 жовтня КСУ визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV (так звана політреформа 2004 року). Згідно з Основним законом у редакції 1996 року, Рада і президент обираються на чотири роки, а не на п'ять, що було визначено політреформою-2004. 19 жовтня Рада направила до КСУ законопроект, в якому до перехідних положень Основного закону передбачається вписати норми, які уточнюють дати проведення парламентської та президентської кампаній. Парламент пропонує днем чергових виборів парламенту вважати останню неділю жовтня 2012 року, а днем чергових виборів глави держави — останню неділю березня 2015-го. Текст законопроекту був направлений до Конституційного суду для отримання необхідного висновку, і 9 листопада КСУ приступив до його розгляду. Варто відзначити також, що напередодні парламент виключив зі статті закону про регламент обов'язкове голосування шляхом подання іменних бюлетенів при голосуванні щодо законопроектів про внесення змін до Конституції.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі