РБ ООН прийняла резолюцію щодо Лівії

Поділитися
© metaprom.ru
Рада Безпеки ООН увечері 17 березня за часом східного узбережжя США (пізня ніч п'ятниці, 18 березня, за київським часом) прийняла резолюцію щодо ситуації в Лівії.

За ухвалення резолюції, серед інших країн, проголосували США, Великобританія й Франція. Росія та Китай, як і очікували, при голосуванні утрималися, таку ж позицію зайняли ще три країни - непостійні члени Ради безпеки ООН.

Документ передбачає заборону на польоти лівійської авіації, вимагає від прихильників і противників Муаммара Каддафі негайно припинити вогонь, а також дозволяє світовій спільноті прийняти всі необхідні заходи для недопущення насильства щодо мирного населення Лівії. Зі списку «необхідних заходів» при цьому виключено пряме військове вторгнення.

У резолюції також міститься заборона на зліт і посадку будь-яких лівійських літаків та перетинання ними кордонів держав - членів ООН. Крім того, запропоновано заморозити всі закордонні рахунки лівійської національної нафтової корпорації Libyan National Oil Corp., пов'язаної з Каддафі, а також Центробанку країни.

За кілька годин до голосування в Тріполі заявили, що будь-яке військове втручання у справи Лівії спричинить до загрози для цивільних і військових кораблів та літаків, чий шлях лежить через Середземномор'я.

«Будь-який цивільний або військовий транспортний засіб стане ціллю для наших контрударів», - заявив 17 березня представник міністерства оборони Лівії.

Крім того, трохи пізніше виступив сам Каддафі, який пообіцяв до ранку придушити повстання в місті Бенгазі - головному оплоті його супротивників. При цьому він запевнив жителів міста, що пощади до тих, хто виступає проти його влади, не буде.

«Рішення прийняте. Приготуйтеся. Ми прийдемо цієї ночі», - сказав полковник.

До цього він запевнив своїх прихильників, що до ранку 18 березня буде придушений опір у місті Місурата, яке розташоване на заході Лівії й вже місяць чинить опір спробам режиму відновити там свій контроль.

Крім того, 16 березня син диктатора - Сейф аль-Іслам Каддафі - пообіцяв придушити повстання за 48 годин. Однак наступного дня урядові війська не досягли жодних успіхів. Після цього державне телебачення Лівії оголосило, що з неділі лояльні режиму сили в односторонньому порядку припинять вогонь. Як пояснили в Тріполі, це дасть шанс «заколотникам» скласти зброю й здатися. У Бенгазі здаватися відмовилися й оголосили про загальну мобілізацію.

За матеріалами CNN

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі